понедељак, 20. мај 2024. - 04:55

Triarii

Raspored trupa u legiji. Na krilima je konjica.

Triarii su bili pripadnici treće linije teške pešadije u vojnim formacijama Rimske Republike. Naziv triarii ima koren u reči iz latinskog jezika tre, odnosno proto-indoevropske reči trei. Zadatak ovih boraca bio je da učestvuju u borbi kada prve dve linije (hastati i principes) ne bi uspeli pobediti neprijateljske jedinice ili kada ne bi uspeli odoleti napadu neprijatelja (mada se to retko deševalo). Bila je velika čast biti na čelu ovih boraca a osim toga, triarii oficiri su imali veću platu od ostalih kolega oficira i mogli su da jašu konja za vreme dugog marša.

Kao deo formacije legija, triarii su bili raspoređeni u 10 manipola od po 60 boraca, ukupno 600 po legiji. Triarii su bili veterani u rimskoj vojsci i borci sa najviše iskustva. Ulazili su u bitku samo u krajnjoj nuždi jer su lakše trupe najčešće same uspevale da poraze neprijatelja. Pre vojne reforme koju je sproveo Gaius Marius legionari su morali sami snositi trošak nabavke opreme i oružja. Dakle, oni bogatiji su bili naoružani kvalitetnijim oružjem i opremom i bili su pripadnici „elitnijih“ jedinica. Oni najsiromašniji, hastati, borili su se u prvoj liniji.

Triarii su bili naoružani dugim kopljima i štitovima. Koplja su bila duga oko 2-3 metra a takođe su nosili i mač gladius, dug oko 74 centimetra i koristili su ga u slučaju da neprijatelj uspe da priđe previše blizu. Način njihove borbe bio je sličan hoplitima u formaciji falange, sa velikim okruglim štitovima, šlemovima od bronze i teškim oklopom od metalnih ploča ili majice/košulje od metalne žice, odnosno metalnih prstenova povezanih u gustu mrežu. Korišćeni su za odbijanje napada neprijateljske konjice, a često su samo čuvali logor pošto je retko bilo potrebno njihovo direktno učešće u bitkama. Njihovi štitovi često su bili dekorisani prikazima njihovih predaka pošto su verovali da će im doneti sreću u borbi.

Ipak, njihova i ukupna nedovoljna pokretljivost legija bila je razlog početnih poraza u borbama protiv Samnita na teškom planinskom terenu Apenina. Rimski vojni stratezi su naučili dobru lekciju iz ovih poraza i uveli su adekvatne promene.

Slični članci