недеља, 10. децембар 2023. - 21:32

Donja Branjevina

Donja BranjevinaDonja Branjevina-arheološko nalazište starčevačke kulture, nalazi se u neposrednoj blizini naselja Deronje. Krije u sebi tajnu najstarije ratarske kulture u Evropi.

Lokalitet je otkriven 1965. godine, tokom iskopavanja zemlje za izgradnju nasipa na Dunavu. Godine 1989. vršena su istraživanja i tada je otkrivena statueta u obličju ženske figure, visine čak 38 cm, koja je nazvana Crvenokosa boginja. Potiče iz ranog neolita, pre više od 7000 godina, i ističe se svojom monumentalnošću. Zahvaljujući atraktivnosti nalaza, malo mesto u Bačkoj dospelo je u žižu domaćih i stranih medija.

Statueta Crvenokose boginje napravljena je od pečene zemlje, a njena visina iznosi 38 cm, što je čini znatno većom od ostalih statueta istog tipa, čija visina ne prelazi 15 cm.

Crvenokosa boginja iz Deronja
Crvenokosa boginja iz Deronja

Glava statuete pažljivo je modelovana: lice je naglašeno tako što su iz mase izvučeni i reljefno naglašeni brada i vilična kost, čime je postignut uzvišen, gotovo bezvremen izraz. Prema nekim mišljenjima, na ovaj način naglašeno odvajanje lica od vrata može se tumačiti kao maska na licu. Nos je ravan i prilično izdužen, dok su oči izvedene oštrim predmetom, utiskivanjem u masu gline. Usta nema. Posebna pažnja poklonjena je izradi kose: ona je duga i pada preko ramena; pramenovi su naznačeni urezima izvedenim oštrim predmetom; šiške su reljefno naglašene, mada nije potpuno jasno da li su ravno odsečene iznad obrva ili su duge i začešljane unazad. Kosa je bojena crvenom bojom, po kojoj je ova statueta I dobila ime.

Analizirajući publikovani materijal sa Donje Branjevine, zaključuje da poslednji sloj na ovom nalazištu pripada kereškoj kulturi i da se ova statueta, tipološki i kulturno u potpunostiti uklapa u ovakvu stratigrafsku interpretaciju. U istom su sloju pronađeni nalazi koji predstavljaju import iz vinčanske kulture, na osnovu čega se može zaključiti da je Crvenokosa boginja nastala u vreme kontakta između nosilaca kereške kulture u Bačkoj sa predstavnicima vinčanske kulture koji su prodirali u Panoniju.

Slični članci