недеља, 19. мај 2024. - 22:27

Caričin grad: Pronađeni Justinijanovi pečati

Car Justinijan
Car Justinijan

Na arheološkom lokalitetu Caričin grad kod Leskovca pronađena su dva pečata rimskog imperatora Justinijana Prime, koji je vladao od 527 do 565. godine nove ere, izjavio je šef arheološkog tima na lokalitetu Caričin grad Vujadin Ivanišević.

Ivanišević je rekao da su pečati pronađeni prilikom letošnjeg iskopavanja na Akroplju, odnosno na mestu gde je bilo sedište Arhiepiskopije u Caričinom gradu.

„Ovo je veliko otkriće i jošjedan dokaz koji upućuje na zaključak da je Caričin grad bio rodno meso Justinijana, kako se pretpostavlja u naučnim krugovima“, kazao je Ivanišević.

Pečati su, dodao je, napravljeni od olova i trebalo je vreme da se očiste i da se utvrdi da je reč baš o pečatima rimskog imperatora.

Ivanišević je kazao da pored ova dva, u Srbiji postoji samo jošjedan carski pečat koji je pronađen na lokalitetu Zvečana.

„Reč je o početu Cara Mavrinija koji je vladao od 582 do 602. nove ere. Taj pečat se čuva u zbirci Narodnog muzeja u Beogradu“, naglasio je Ivanišević.

Ivanišević je kazao da je na istom lokalitetu u Caričinom gradu letos pronađen još jedan pečat privatnog lica, ali je loše izrade, pa je nečitljiv.

Caričin grad je sagrađen u šestom veku na današnjoj teritoriji opštine Lebane i „živeo“ je nešto više od 70 godina, jer su ga srušila slovenska plemena koja su naseljevala te krajeve.

Lokalitet Caričin grad
Lokalitet Caričin grad

Ovog leta Caričin grad se našao na preliminarnoj listi čekanja za uvrštavanje u spomenike svestske baštine UNESCO, a naredne godine biće obeležen stogodišnji jubilej arheloških istraživanja lokaliteta Jusunijane Prima.

Izvor „Vesti Online“ od dana 28.11.2011.

Slični članci