недеља, 26. мај 2024. - 04:29

Pronađena kamena glava faraona

U sedištu takozavanog Srednjeg egipatskog carstva Lukosoru, ili kako su ga drevni Grci zvali Teba, pronađena kamena glava faraona Amenhotepa Trećeg.

Glava Amenhotepa Trećeg, isklesana u crvenom granitu pre 3.000 godina, pronađena je u njegovom hramu u Luksoru, saopštilo je egipatsko ministarstvo kulture.

“Glava visoka dva i po metra pronađena je netaknuta”, navodi se u saopštenju šefa odeljenja za antikvitete Zahija Havasa.

“To je remek-delo velike umetničke vrednosti, kraljev portret prefinjenih i mladalačkih crta lica”, dodao je Havas.

Na glavi su još tragovi crvene boje, a ona se nalazila na visokoj statui koja je kralja predstavljala u stojećem položaju, ruku prekrštenih na grudima, sa kraljevskim insignijama u rukama”, precizirao je šef misije koja je je otkrila skulpturu.

Amenhotep Treći, koji je vladao Egiptom između 1390. i 1352. godine pre nove ere, bio je otac Ahenatona ili Ehnatona, zvanog i “faraon jeretik” jer se smatra pretečom monoteizma pošto je pokušao da nametne kult samo jednog boga, Atona.

U njegovo vreme, koje je obeležio mir podignuti su i čuveni Memnonovi kolosi i urađene mnoge javne ili duhovne građevine. Amanotehep treći stolovao je u Luksoru ili kako je kod Herodota zabelaženo u Tebi.

Njegov nasledik i sin Ehanataon pomerio je prestonicu u Ahetaton, podignut u čast božanstva  Atona, prikazivanog u obliku sunčevog diska.

Slični članci