субота, 25. мај 2024. - 12:24

Pronađena rotirajuća soba za orgije rimskog cara Nerona

Soba je bila u Zlatnoj palati, napravljenoj sredinom prvog veka

Arheolozi su u Rimu otkrili prostoriju za koju veruju da je legendarna rotirajuća soba rimskog imperatora Nerona, u kojoj su priređivane orgije i bahanalije. Kružna odaja je remek-delo graditeljstva Starog Rima.

RASIPNIK – Soba je posedovala mehanizme uz pomoć kojih se neprestano okretala. Otkrivena je u ruševinama Zlatne palate na rimskom brežuljku Palatin, glavnom od sedam legendarnih brežuljaka.
Istraživači veruju da se radi o Neronovoj odaji koju je još rimski istoričar Svetonije opisao u delu „Život Cezara”.
– Vladareva soba za gozbe je bila kružna i okretala se neprestano, dan i noć, imitirajući nebeska tela – zabeležio je Svetonije.
On opisuje i plafon od oslikane slonovače, sa pločicama koje bi skliznule unazad i pustile kišu cveća ili parfem iz skrivenih prskalica da pada po gostima.
Rotirajuća soba, prečnika preko 15 metara, oslanjala se na četiri metra širok stub, a okretala se zahvaljujući loptama ispod drvenog poda sobe, koje su silom vode održavane u konstantnom kretanju.
– Ovo otkriće je toliko značajno da mu nema ravnog u čitavoj arheološkoj istoriji Starog Rima – tvrdi arheolog Marija Antonieta Tomei. Odaja je otkrivena tokom iskopavanja delova Zlatne kuće (Domus Aurea) na brežuljku Palatin. Prema mitologiji, na Palatinu se nalazila pećina gde je Romula i Rema, osnivače Rima, pronašla vučica koja ih je odgajila.
Palata je jedan od Neronovih najekstravagantnijih projekata. Ispred ulaza je stajala 36,5 metara visoka bronzana statua cara, a u unutrašnjosti se nalazio amfiteatar, kompleks kupatila sa akvaduktom dugim preko 80 kilometara, vrtovi, vodopadi, zoološki vrtovi i stotine statua. Sobe su ukrašavane retkim kamenjem i sedefom.
Neronov život i rasipništvo i danas je inspiracija mnogim umetnicima. Ovaj rimski vladar iz sredine prvog veka nove ere predstavljan je u orgijama koje je održavao u svojim odajama, u bahanalijama dok Rim gori. Bio je okrutni tiranin, gospodar života i smrti.

Palata nastala posle velikog požara
Neron (54-68) je poslednji rimski imperator iz dinastije Julija Cezara. Nakon požara koji je 64. godine uništio Rim, Neron ga obnavlja u klasičnom grčkom stilu, uključujući i zidanje raskošne Zlatne palate. Galske i španske legije, zajedno sa pretorijanskom gardom, ustale su protiv Nerona 68. godine, prisiljavajući ga da napusti Rim. Počinio je samoubistvo nakon što ga je Senat proglasio državnim neprijateljem.

Neronov porodični život natopljen krvlju
Smatra se da je Agripina Mlađa, Neronova majka, utrla put sinu do prestola tako što je otrovala muža Klaudija. Neron joj je pokazao „zahvalnost” osudivši je na smrt nakon što se suprotstavila njegovom braku sa ljubavnicom Popejom Sabinom. Svoju prvu ženu Oktaviju prognao je iz Rima pod lažnom optužbom za preljubu, a potom naredio da joj se odrubi glava. Nakon par godina umrla je i Popeja, dok je čekala rođenje njihovog drugog deteta, najverovatnije zbog Neronovih udaraca u stomak u trenucima besa. Za treću ženu odabrao je Statiliju Mesalinu, nakon što je naterao njenog muža da izvrši samoubistvo.

 

Slični članci