субота, 25. мај 2024. - 13:14

Arheološki nalazi u centru Čačka

Otkriveni fragmenti predmeta u Čačku za koje se pretpostavlja da potiču od pre tri milenijuma. Iskopavanja su vršili stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva i čačanskog Narodnog muzeja.

Arheološki nalazi u centru Čačka
Arheološki nalazi u centru Čačka

Radovi na tom lakalitetu trajali su sedam dana, rekla je direktor Narodnog muzeja u Čačku Delfina Rajić, dodajući da najnovije arheološko otkriće pokazuje da Čačak spada u „najstarije gradove u Srbiji“.

„U moravskoj dolini se odvijao intenzivan život u praistoriji i tokom gvozdenog doba, a zatim u antici. Iz doba Rimske dominacije ostali su tragovi urbanizacije današnjeg gradskog područja. Tom periodu pripadaju već otkrivene Rimske terme u centru grada, gde je bila najizraženija graditeljska delatnost i tokom poslednja dva veka“, izjavila je Delfina Rajić.

Cilj istraživanja bilo je ispitivanje značaja bunara do kog se došlo prilikom pripremnih raskopavanja za rekonstrukciju gradskog trga.

Otkopavši dve sonde, na dubini od dva metra, arheolozi su u prvoj pronašli delove praistorijske keramike sa prelaza između bronzanog i gvozdenog doba, oko 1.000 godina pre nove ere.

Osim keramike, konstatovane su i životinjeske kosti, kamene alatke i, kako ističe Delfina Rajić, moguće je da se radi o „naseobinskom horizontu“.

„Mlađi slojevi su sa keramikom iz Turskog perioda i verovatno sa antičkom keramikom. Pronađeno je nekoliko pragmenata zdela, turske lule, kao i staklene boce. U sondi su dokumentovani i temelji građevina sa dosta cigle i crepa, ali se ne može pouzdano datovati“, rekla je Delfina Rajić.

Rimske terme iz četvrtog i petog veka naše ere, koje se nalaze na nekoliko desetina metara od trga, do sada su smatrane za najstariji spomenik prošlosti.

Blizina lokaliteta sa Rimskim termama ispunila je očekivanja čačanskih arheologa da dublji slojevi kriju tragove davnog života gradskog područja.

Slični članci