недеља, 10. децембар 2023. - 20:41

Slučajno otkriveno milionsko blago: Pronađeno 600 kilograma novca iz 4. veka

Tokom radova na postavljanju cevi za vodu radnici su otkrili 19 amfora ispunjenih bronzanim novcem iz 4. veka, saopštile su lokalne vlasti.

„Ovo je jedinstvena kolekcija i malo je sličnih slučajeva pronalaska ovakvog blaga“, izjavila je direktorka Arheološkog muzeja iz Sevilje Ana Navaro, gde se sada nalaze ovi ostaci.

„Ne znamo za drugo blago koje datira iz Rimskog carstva na ovom prostoru“, dodala je Ana Navaro i precizirala da su ove amfore, otkrivene u gradu Tomares blizu Sevilje, imale 600 kilograma bronzanog novca iz 3. ili 4. veka.

Ne želeći da reskira u preciznoj proceni, ona ipak smatra da bi njihova vrednost mogla da bude „sigurno nekoliko miliona evra“.

Na novcu je utisnut natpis imperatore Maksimijana i Konstantina, a čini se da nikad nije bio u opticaju jer nema dokaza o habanju.

„Moguće da je deo pronađenog novca posrebren i da nije sav od bronze“, izjavila je Navaro i dodala da su moguće sve pretpostavke o njegovoj upotrebi, ali bez sumnje novac je bio namijenjen za isplatu plata za službenike i vojnike.

Amfore, od kojih je devet netaknuto, otkrili su sasvim slučajno radnici koji su postavljali cevi za vodu u Tomaresu, malom gradu od 25.000 stanovnika.

Lokalne vlasi su suspendovale radove na postavljanju cevi za vodu da bi se mogla izvršiti dalja arheološka iskopavanja.

Rimljani su osvojili Pirinejsko poluostrvo 218. p.n.e. i vladali njime sve do petog veka, kada su svrgnuti od strane Vizigota.

 

Slični članci