среда, 24. април 2024. - 17:34

Pronađen dokaz bitke koju je predvodio Julije Cezar

Holandski arheolozi pronašli su dokaze masakra koji je rimski imperator Julije Cezar predvodio nad dva germanska plemena na teritoriji današnje Holandije 55. godine pre nove ere.

Gaj Julije Cezar
Gaj Julije Cezar

Različiti ostaci pronađeni su na mestu bitke u blizini mesta Os na jugu Holandije, u provinciji Severni Brabant, a smatra se da je to prvo bojno polje u Holandiji.

Arheolog Niko Rojman sa Univerziteta u Amsterdamu rekao je da je ovo prvi put da je dokazano prisustvo Julija Cezara na holandskom tlu.

Sve do sada, poprište bitke koju je Cezar opisao u svojim „Galskim ratovima“ bilo je nepoznato, objavljeno je na holandskom sajtu „Ekspatika“.

Arheolozi su primenili istorijsku, arheološku i geohemijsku analizu da potvrde svoje otkriće nakon što su pronašli veliki broj skeletnih ostataka, mačeve, kopalja i jedan šlem u proteklih 30 godina.

Analizom datiranja ugljenikom utvrđeno je da pronađene kosti potiču iz poslednjeg veka pre nove ere, kao i pronađeno oružje, izjavio je Rojman.

Dva germanska plemena koja su došla su iz oblasti istočno od reke Rajne zatražila su utočište i pomoć od Cezara. On je to odbio i naredio vojnicima da ih sve pobiju, što bi se danas moglo okarakterisati kao genocid.

(nezavisne/arheo-amateri)

Slični članci