петак, 8. децембар 2023. - 17:15

Nova misterija: Tajnu dvoranu u piramidi odala je temperatura

Egipatsko ministarstvo antikviteta krenulo je u veliki projekt termalnog skeniranja piramida i već u nekoliko prvih dana naišlo je na neka zaista fascinantna otkrića. 

Iako se starost piramida u Egiptu procenjuje na oko 4500 godina, a proučavaju se već decenijama, one su još uvek obavijene velom tajni. Zato, naučnici i arheolozi neumorno rade da tajni svakoga dana bude sve manje.

Jedan od takvih koraka se događa upravo sad. Naime, egipatsko ministarstvo antikviteta i nekoliko instituta nedavno je započelo projekt termalnog skeniranja piramida i već sad su na pragu vrlo zanimljivih otkrića.

Ukoliko se pitate čemu termalno skeniranje, naučnici su ponudili vrlo jednostavno objašnjenje. Naime, piramide se snimaju tokom celog dana, a razlika u brzini grejanja i hlađenja pojedinih delova unutar piramide može da otkrije prazne prostore, komore punjene vazduhom, pa i različite materijale korišćene u gradnji, piše New York Post.

Prvi snimci Keopsove piramide pokazuju da prvi red kamenja ne odaje ništa neobično, ali tada se situacija menja. Naime, termalni snimak pokazuje svojevrsnu anomaliju na tri kamena koja su drastično toplija od ostatka strukture oko sebe. Kada su ušli dublje u problematiku, naučnici su otkrili prolaz koji dolazi do svojevrsnog prostora koji dosad nije bio poznat naučnicima. Šta se u njemu skriva možda se neće znati još godinama…

Još nekoliko temperaturnih anomalija otkriveno je u gornjem delu najveće i najstarije piramide u Egiptu pa se veruje da će upravo one biti u fokusu arheologa u nekoliko narednih godina. Pred nama je, čini se, vrlo uzbudljivo razdoblje ispunjeno misterijima i tajnama.

Slični članci