субота, 25. мај 2024. - 12:21

Ugroženi ostaci sedam crkava, žabokrečina potopila Stari Ras

Ozbiljno je ugroženo sedam otkrivenih i konzerviranih ostataka crkava, kojima preti opasnost da, ako se lokalitet hitno ne isuši i zaštiti, budu potpuno uništene

 Iguman Teokist: U vodi najznačajniji deo kompleksa
Iguman Teokist: U vodi najznačajniji deo kompleksa

CELOG leta u vodi i žabokrečini “pliva” deo Starog Rasa, Pazarišta (Trgovišta) kod Novog Pazara, svetskog kulturnog dobra koje je, kao kompleks Starog Rasa i Sopoćana, od 1978. godine pod zaštitom Uneska.

Ozbiljno je ugroženo sedam otkrivenih i konzerviranih ostataka crkava, kojima preti opasnost da, ako se lokalitet hitno ne isuši i zaštiti, budu potpuno uništene. Zatrpana je i ranohrišćanska bazilika sa druge strane reke, a da bi se stiglo do pećinske Crkve Svetog Mihajla Arhangela u podnožju lokaliteta Gradina, potrebno je proći kroz obližnji motelski kompleks, što je ponekad nemoguće.

Ovo je bio povod da novinare pozove iguman manastira Sopoćani, otac Teokist, i zamoli ih da apeluju na Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Ministarstvo kulture i lokalnu samoupravu da učine nešto kako bi se sprečilo dalje urušavanje Starog Rasa – svetskog kulturnog dobra.

– Povremeno se u ovoj žabokrečini, iznad poplavljenih crkava, leti kupaju krave i druga stoka, slika je užasna i zapanjujuća. Koliko znam, pre mesec dana su dolazili iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, slikali i otišli, obećavši da će obavestiti Ministarstvo kulture, ništa od tada nije preduzeto, ni jedan jedini korak, a zima se bliži – priča iguman Teokist, inače diplomirani arhitekta, i naglašava da su problemi najverovatnije nastali nakon što su na Raški izgrađene dve improvizovane brane, koje su podigle nivo vode, i što je izgrađen parking na kome se moglo videti i puno smeća.

Rešenje je, smatra iguman, da se sve brzo i pod budnim okom stručnjaka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, isuši, očisti, rekonstruiše i zaštiti, da se sve što je kompleks svetskog kulturnog dobra Starog Rasa i Sopoćana odmah ogradi, da se urade putokazi i panoi sa potrebnim obaveštenjima i ovamo dovede što više turista iz celog sveta.

PUT DO SOPOĆANA

ZAJEDNO sa Sopoćanima i Starim Rasom, gde je Stefan Nemanja osnovao prvu srpsku državu, svetska kulturna dobra, takođe pod zaštitom Uneska, u novopazarskoj opštini su i Petrova crkva, najstarija hrišćanska bogomolja na Balkanu, i manastir Đurđevi stupovi iznad Novog Pazara. Jedan deo puta do Sopoćana u vrlo lošem je stanju i trebalo bi ga rekonstruisati.

Novosti, M. Nićiforović

Slični članci