петак, 12. април 2024. - 20:06

U blizini Skoplja otkriven Izidin hram

U arheološkom nalazištu rimskog grada Stobi, nedaleko od Skoplja, otkriven je kompleks hrama egipatske boginje Izide, saopštilo je makedonsko Ministarstvo kulture.

Među velikom količinom pokretnog arheološkog materijala, izdvaja se monumentalna mermerna skulptura Izide u natprirodnoj veličini.

Kako prenose mediji u Skoplju, na lokalitetu na kojem je otkriven kompleks Izidinog hrama, u toku je istraživanje pomoćnih prostorija, za koje se pretpostavlja da su ih koristili sveštenici i oni koji su se pripremali za inicijaciju ili posvećenje u kult.

Makedonski arheolozi su na osnovu otkrivenog natpisa utvrdili da je hram koji potiče iz rimskog imperijalnog perioda posvećen Izidi i njenom družbeniku Serapisu, što je kako se navodi u tom periodu bio široko rasprostranjen i prihvaćen kult na Mediteranu i na prostoru Makedonije.

O rasprostranjenosti kulta egipatske boginje Izide u Makedoniji, za vreme rimske vladavine, svedoči Izidin hram u Ohridu, otkriven u delu grada koji se zove Karabego mahala.

(Beta)

Slični članci