понедељак, 11. децембар 2023. - 19:50

Dešifrovan najstariji biblijski tekst nakon Svitaka sa Mrtvog mora

Izraelski arheolozi su saopštili da su uz pomoć napredne digitalne tehnologije otkrili biblijski spis na 1500 godina starom pergamentu, nastariji takav tekst nakon Svitaka sa Mrtvog mora.

Svici sa Mrtvog mora

Ugljenisano parče pergamenta pronađeno je 1970. godine u pepelu nekadašnje sinagoge u mestu Ein Gedi, na obalama Mrtvog mora, ali je njegov sadržaj stručnjacima do sada bio nedostupan jer tadašnji forenzičari nisu uspeli da dešifruju tekst na svitku.

„Ovo je zaista veliko otkriće, zapanjujuće“, rekla je Pnina Šor iz Izraelske uprave za antikvitete na konferenciji za novinare na kojoj je pet centimetara dugačak valjkasti spis predstavljen okupljenima.

„Ovo je najznačajnije otkriće preživelih kopija biblijskih dokumenata nakon otkrića Svitaka sa Mrtvog mora“, dodala je Šor govoreći o najstarijim pisanim biblijskim fragmetima na svetu koji potječu iz razdoblja između trećeg veka pre nove ere i 70 godine.

„Kada smo ga pronašli, bezuspešno smo pokušavali da ga pročitamo“, izjavio je arheolog Sefi Porat, jedan od članova arheološkog tima koji je radio na iskopinama u Ein Gediju 1970. godine. Forenzička tehnologija u to vreme nije bila toliko napredna da bi se pomoću nje moglo dešifovati bilo šta na jako oštećenom svitku, izjavio je Porat koji je pre nekoliko godina zatražio pomoć izraelskih stručnjaka koji su radili na dešifriranju Svitaka sa Mrtvog mora.

Izraelska firma specijalizovana za najmoderniju medicinsku opremu Merkel Technologies pomogla je u dešifrovanju upotrebom mikro CT skenera, a rezultati su poslati kompjutorskom stručnjaku Brentu Sealesu sa univerziteta Kentucky u Lexingtonu. Seales je upotrijebio digitalni softver da bi „virtualno razmotao“ svitak i vizualizovao tekst. Nakon što ga je dešifrovao stučnjaci su ustanovili da je reč o
prvih osam stihova Knjige Levitske, treće knjige Starog Zaveta
u kojoj su izneti zakonski propisi o obredima i svešteničkoj službi, kao i propisi o prinošenju žrtava i ritualnom očišćenju.

Pnina Šor je izjavila da je potrebno sprovesti daljnja istraživanja kako bi se saznao potpun sadržaj teksta na svitku.

Istakla je i da je otkriće već sad mnogo značajnije nego što se to ranije mislilo.

Slični članci