петак, 12. април 2024. - 19:43

12 sportova iz drevnih vremena

Znate li kako su se rekreirali, opuštali i takmičili pripadnici drevnih civilizacija?

Pankration (grč. „sveborba“)

Stari Grci takmičili su se u pankrationu, koji je objedinjavao veštine poput boksa, rvanja i kik­boksa – slično današnjem sportu MMA.

Postojala su samo dva pravila: nema ujedanja i ubadanja prstom u oko. Igra je trajala sve dok se jedna osoba ne preda ili umre. Nakon što pobedite, dobijate novog protivnika, i tako sve do momenta kada ostanu dva protivnika, od kojih jedan postaje šampion. Dešavalo se da takmičenje traje i više dana, u slučajevima kada bude oko stotinu učesnika. Naziv igre znači „sve snage“, a stari Grci su verovali da su ovu igru izmislili Herakle i Tezej.

Zanimljivo je da su spartanski vojnici koristili metode ovog sporta u ratovanju.

Ribarska viteška borba

Zamislite dve grupe muškaraca koji veslaju Nilom boreći se kopljima.

Mnogo puta se ovo takmičanje odigravalo pred faraonom, a krv u reci je privlačila krokodile i nilske konje. Kasnije su Rimljani i Grci usvojili ovu igru. Ovo takmičenje se kasnije organizovalo u Francuskoj, ali u znatno blažem obliku – bez krokodila, naravno.

Numahije

Ova igra je rimska verzija prethodno opisane igre, dok naziv znači „ratna mornarica.“ Rimljani bi napunili arenu vodom, a mnoštvo čamaca bi simuliralo ratnu mornaricu. Ove igre su, takođe, bile ekstremne, a učesnici bi često bili ratni zarobljenici osuđeni na smrt.

Lovačke igre

Teško je reći da li je ova antička igra smrti bila strašnija robovima ili životinjama koje su, takođe, u njoj učestvovale. U stvari, Rimljani su toliko sažaljevali ljude, da je jednom prilikom u Koloseumu ubijeno 9.000 zveri.

Nebrojeno mnogo puta je i ljude dočekala ista sudbina. Na primer, ponekad ljudima nije davano oružje za borbu protiv divljih životinja, izgladnelih lavova ili medveda. Borbe bez oružja predstavljale su javna pogubljenja koja bi trebalo da zabave publiku.

N­guni borba štapovima

Jedan od retkih sportova sa ove liste koji je aktuelan i danas. Članovi plemena Zulu tukli su se štapovima­ – jedan je služio za napad, a drugi za odbranu.

Iako su učesnici retko umirali, neretko bi izlazili iz borbe sa brojnim ožiljcima koji su predstavljali beleg časti. Često se praktikovalo da se na venčanjima organizuje takmičenje gde bi učestvovali gosti s mladine i mladoženjine strane kako bi se utvrdilo ko su najbolji borci.

Pelota purpeha

Ova srednjoamerička igra je u suštini bila hokej, a kao rekvizit se koristio pak u plamenu.

Igra je počela da se vraća u modu kada je meksikanska vlada odlučila da promoviše prošla vremena.

Šin-kik

Takmiče se dvojica učesnika koji se međusobno drže za vrat, pokušavajući da jedan drugog šutnu u cevanicu. Ovaj jednostavan sport vodi poreklo iz Engleske.

Pobedu odnosi takmičar koji na zemlju obori protivnika, a danas se čak održava i svetsko prvenstvo u ovom nekoliko stotina godina starom sportu.

Takmičenje u preskakanju kamila

Ovu igru praktikovalo je pleme Zaranik iz Jemena, a ona je počela da se vraća na velika vrata. Zadatak je jedan i prilično jednostavan:­ takmičari pokušavaju da preskoče što više kamila.

Pato

U ovom argentinskom „izumu“, prvobitno je bila korišćena živa patka, ali je kasnije ona zamenjena loptom.

Igrači su konju, tako da ova igra predstavlja neku vrstu spoja pola i košarke. Verovatno se pitate zašto se u prvobitnoj verziji umesto lopte koristila patka­. Naime, cilj je bio da se patka vrati u svoju kućicu. Nije bila retkost da patka bude ubijena tokom takmičenja, a zbog nasilnog karatkera neki katolički sveštenici odbijali su da sahrane učesnike ove igre.

Bazkaši

Reč je o avganistanskom nacionalnom sportu u kome se učesnici nasilno nadmeću ko će da prebaci kozji obezglavljen leš preko gol-linije.

Talibani su zabranili ovu igru, proglasivši je nemoralnom.

Vikinško rastezanje kože

Vikinzi su imali običaj da koriste kožu životinja koju bi privezali konopcem iznad ogromne vatrene jame. Obično bi pobednik dobio plen od mesta koje je neposredno pre toga opljačkano, a nije bila retka pojava da su deo tog plena činile žene. Gubitnik je ili odustajao ili završavao u vatri.

Ulama

Ulamom su se bavili Asteci i Maje, a bio je najdrastičniji sport od svih koji su se našli na ovoj listi. Slično košarci, igrači tapkaju loptu u visini kukova i pokušavaju da je ubace u obruč koji je pričvršćen za zid.

Neobičan deo? Lopte su napravljene od lobanja. A lobanje potiču od…

Reći ćemo samo da gubitnički tim uvek da mali doprinos.

(nationalgeographic)

Slični članci