четвртак, 30. новембар 2023. - 05:09

Misterija kamenih kugli iz Kostarike

Kostarika je zemlja gde su otkrivene ove kamene kugle. Neke su velike samo par santimetara, dok druge imaju i po nekoliko tona.

Zajedničko im je da su potpuno savršene sfere, veoma precizno su obrađene i ima ih baš mnogo. Pitajte bilo kog vajara ili kamenoresca pa će vam reći koliko je i danas teško napraviti savršenu loptu. Uz to ne znamo ko ih je napravio, niti kada.

Sve ove kamene kugle su napravljene od granodiorita. Reč je o granitnom materijalu visoke čvrstoće koji se nikad u prirodi ne javlja u slobodnom sferičnom obliku.Najčudnije je bilo što je većina ovih kamenih kugli iz Kostarike gotovo savršeno okrugla.

Neko je u dalekoj prošlosti, upotrebljavao vrlo napredne alate i primenom nepoznate tehnologije obradio stotine kamenih kugli u Kostarici. Neki smatraju da je njihov tvorac bila drevna Dikuis civilizacija. Dosada je pronađeno oko 300  kugli.

Veruje se da je ovo loptasto kamenje isklesano između 200. godine pre nove ere i 1500. godine nove ere.

Jedina dostupna metoda za datiranje kamenja je stratigrafija, ali danas većina kugli više nije na svojim originalnim lokacijama.

Jedino što su istraživači uspeli da otkriju je da nigde u blizini nema kamenoloma. A nema ni vulkana. Što je zanimljivo, imajući u vidu da su kugle nastale od vulkanskih stena.

Slični članci