среда, 24. април 2024. - 17:21

Medijana u novom ruhu

Arheološko nalazište Medijana najzad dobija svoju treću dimenziju.

Arheološko nalazište Medijana
Arheološko nalazište Medijana

Izuzetno značajni nalazi iz antičkog perioda, pre svega mozaici i Vila sa peristilom, sada imaju kompletnu zaštitnu konstrukciju, i uskoro bi trebalo da Medijana ponovo bude otvorena za posetioce.

Impozantna lučna konstrukcija koja već mesecima privlači pažnju svih koji prolaze putem pored nalazišta Medijana, najzad dobija svoj finalni oblik. Izgradnja i podizanje objekta počelo je prošle godine, a sada se razapinju platna između lukova. Ovo je jedna od najvećih konstrukcija ovakve vrste inače, jer je raspon luka 72, 5 metara, i ukupne je težine 450 tona.

Od prošle godine, od početka izgradnje zaštitnog krova, Medijana je zatvorena za posetioce, dostupna je samo stručnoj javnosti i medijima. Po završetku radova, široj javnosti biće dostupna jedna od najvećih vila iz antičkog perioda na ovim prostorima i mozaici koji i po kvadraturi spadaju u sam vrh, ne samo u Srbiji već i u okruženju, kažu arheolozi.

Nakon izgradnje, biće neophodno uraditi i gromobranske instalacije, hidrantsku mrežu, električne instalacije, kako bi objekat dobio upotrebnu dozvolu.
Tek će onda uslediti otkrivanje mozaika, koji su ispod zaštitnog sloja, utvrđivanje njihovog stanja, a zatim i turistička prezentacija ali i dodatna konzervacija gde je to neophodno, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Medijana je nastala krajem trećeg ili početkom četvrtog vena nove ere, u vreme vladavine rimskog cara Konstantina, kao kompleks letnjih rezidencija i poljoprivredno gazdinstvo pokraj puta, na oko 40 hektara površine.

( Južna Srbija Info)

Slični članci