понедељак, 11. децембар 2023. - 20:57

Fascinantno otkriće na dnu okeana

Posada koja pretražuje puste vode zapadne Australije pronašla je skup predmeta za koje se ispostavilo da su ostaci broda.

Zvaničnici su prvobitno posumnjali da su otkriveni predmeti zapravo ostaci aviona koji je nestao u martu prošle godine, pa su se zbog toga spustili da provere i budu sigurni.

Ono šta su otkrili nisu bili ostaci aviona već predmeti i delovi broda iz 19. veka.

Pronašli su veliki broj malih objekata i nekoliko većih predmeta od kojih je najveći bio dužine šest metara. Arheolozi sada proučavaju fotografije kako bi pokušali da identifikuju brod.

Pomorski arheolog Majkl Makarti rekao je da su pronađeni predmeti delovi teretnog broda izgrađenog sredinom ili krajem 19. veka.

On veruje da je brod potonuo zbog starosti i lošeg vremena, a dodao je da je teško identifikovati olupinu ukoliko se ona ne pogleda izbliza i ukoliko se ne zna između kojih je luka brod putovao.

“Ovo je fascinantno otkriće, a s obzirom na to da se radi o čestom tipu teretnog broda iz 19. veka, bez očiglednog tereta, koji je tamo ostao, sumnjam da će neko platiti ogromnu cenu kako bi sve proučio izbliza”, rekao je Majkl.

Objavljeno u: Magazin

Slični članci