понедељак, 20. мај 2024. - 04:39

Medicinska misterija stara dva milenijuma

Jeste li čuli za „cara čija je glava drhtala“? Dž. E. Rajs istraživala je zdravstveno stanje čuvenog Rimljanina.

Rođen 10. godine pre naše ere, Tiberije Klaudije Neron Germanik preživeo je unutrašnje borbe Kuće Julija-Klaudija i postao car Rima 41. godine naše ere sa 50 napunjenih godina, nakon što je ubio svog nećaka Kaligulu.

Vladao je Rimskim carstvom 14 godina, sve dok nije umro pod sumnjivim okolnostima u 64. godini. Ono što je zapanjujuće zapravo jeste što je uopšte postigao sve to, s obzirom da je tokom većeg dela života patio od parališuće bolesti, koju karakterišu takve spoljašnje manifestacije da je njegova porodica dovodila u pitanje stanje njegovog uma. Ipak, navodi o njegovoj dugoj i naizgled uspešnoj vladavini stvaraju utisak da njegove intelektualne sposobnosti, kao ni životni vek nisu bili pod uticajem neobičnih okolnosti.

Priroda njegove bolesti bila je izvor spekulacija; spektar mogućih uzroka kreće se od kretenizma, preko hidrocefalije, epilepsije, dečje paralize do alkoholizma.

Međutim, nijedna dijagnoza nije potpuno u skladu sa istorijskom slikom hroničnog poremećaja motornih funkcija koje ne utiču na intelekt i normalan život. Možda najverovatnije nagađanje do danas predstavlja cerebralna paraliza. Informacija koja se može izvući iz istorijskih izvora ukazuje da se Klaudijevo stanje može smestiti u opštu kategoriju poremećaja kretanja.

Ponovnim proverama dokaza dolazi do nove perspektive imperatorove bolesti i navodi da je ona možda bila jedan oblik distonije.

* Ove teorije objavljene su u naučnom časopisu Journal of the Royal Society of Medicine, pod naslovom „Car čija je glava drhtala: Klaudijev poremećaj kretanja“

Slični članci