петак, 12. април 2024. - 20:46

U SRCU DŽUNGLE Arheolozi pronašli tajno nacističko sklonište! (VIDEO)

Argentinski arheolozi veoma su uzbuđeni jer su u nepristupačnom delu džungle Teyu Cuare Parka otkrili nekoliko građevina za koje veruju da su nacistička skloništa

Tim argentinskih arheologa koji istražuju niz ruševina u džungli koja se nalazi u blizini gradnice sa Paragvajem veruju da su pronašli tajno nacističko sklonište. Skup kamenih struktura, sad je prekriven debelim slojem puzavica, dostupan samo probijanjem mačetom kroz grmlje, sadrži nemačke kovanice iz perioda od 1938. do 1944.  godine, komadiće porcelana proizvedenog u Nemačkoj i nacističke simbole na zidovima.

„Ne možemo naći ni jedno drugo objašnjenje zašto bi netko sagradio ove strukture. Uložen je velik trud i novac, u mestu koje je u to vreme bilo potpuno nedostupno, daleko od lokalne zajednice, sagrađen materijalom koji nije tipičan za regionalnu arhitekturu“, rekao je vođa tima Daniel Schavelzon sa Univerziteta u Buenos Airesu.

U nepristupačnom delu džungle Teyu Cuare, u severnoj Argentini, tim arheologa istražuje već mesecima. Lokalna leganda laže da je kuća u šumi pripadala Martinu Bormannu, Hitlerovoj desnoj ruci koji je počinio samoubistvo u maju 1945. godine, ali Schabvelzon kaže da nema dokaza koji bi potkrepili ovaj ‘urbani mit’. Umesto toga, smatra se da su zgrade planirane da sliže kao utočište lidera Trećeg Rajha, čiju je gradnju Hitler naručio u slučaju da je trebao da pobegne iz Nemačke.

„Očito, na pola puta od Drugog svetskog rata, nacisti su imali tajni projekt izgradnje skloništa za svog lidera u slučaju poraza, na nepristupačnim mestima, usred pustinje, u planinama, na litici ili kao što je slučaj ovde – usred džungle“, rekao je Schavelzon i dodao da je ‘bonus’ ovog mesta što se za deset minuta može da se pređe u Paragvaj. „To je usamljeno, zaštićeno mesto na kom je moglo da se slobodno živi.“

Hiljade nacista, hrvatske ustaše i talijanski fašisti ponašli su utočište u Argentini s ‘blagoslovom’ tadašnjeg predsednika Juana Perona, koji je Argentinu vodio od 1946. do 1955. godine i onda ponovno 1970. Oko pet hiljada nacista na kraju je završilo u Argentini.

1960. godine nacist Adolf Eichmann, koji je pomogao u organizaciji Holokausta, uhvaćen je u Buenos Airesu od strane izraelskih komandosa. Suđeno mu je u Izraelu, gde je i pogubljen. Josef Mengele, čiji su mu zverski eksperimenti nad zatvorenicima u Aušvicu doneli titulu ‘Anđela smrti’, takođe je pobegao u Argentinu.

(Arheo-mteri Srbije)

Pogledajte kako sve to izgleda:

https://youtu.be/zUNVEkYedKI

Slični članci