петак, 8. децембар 2023. - 19:46

U Pirotu iskopavaju zidine drevnog rimskog grada?

Arheolozi pirotskog Muzeja Ponišavlja nad parkom kod Kalea čije uređenje je u toku, uspostavili su arheološki nadzor jer se očekuje da se na ovom prostoru, po podacima iz arheološke literature, pronađu zidine drevnog rimskog grada Turesa.

Arheolog Muzeja Ponišavlja Predrag Pejić rekao je Tanjugu da je reč je o arheološki veoma značajnom lokalitetu.

„Kako se navodi u literaturi, na ovom mestu se nalazi zapadni bedem rimskog utvrdjenja iz perioda 2. i 3. veka naše ere, kada se Pirot zvao Tures. Tu je bila i kapija i fortifikacija ovog utvrđenja, a bedem je bio dužine 33.5 metara, širine oko 2.2 metra i dubine 1.7 metara“, kaže Pejić.

Na ovoj lokaciji gde se decenijama nalazi park, u toku je preuređene parka na preko 3.000 metara kvadratnih, a po rečima nadležnih u JP „Komunalac“ koje obnavlja park, park na Kaleu će, kada bude njegova rekonstrukcija završena, dobiti 600 novih sadnica, nove staze, fontane, drvorede i osvetljenje.

Kako kažu u „Komunalcu“ sva buduća eventualna arheološka otkrića biće dostupna javnosti i posetiocima parka, koji se nalazi odmah do srednjovekovne tvrdjave Momčilov grad.

Zajedno sa Momčilovim gradom, ukoliko se navodi iz arheološke literature ispostave tačnim, Pirot bi mogao da dobije jedinstven arheološki kompleks koji bi postao prava atrakcija i biser Pirota.

(Tanjug)

Slični članci