петак, 8. децембар 2023. - 16:51

U Libanu pronađen hram star 3.300 godina

U libanskom gradu Sidonu arheolozi su pronašli hram naroda poznatog koa Kanaanci, koji je najverovatnije izgrađen 1.300-tih godina pre nove ere

Britanski arheolozi od 1998. godine zajedno sa Ministarstvom kulture Libana sprovode arheološka istraživanja na ovom području.

Claude Doumit Serhal, koja predvodi britanske arheologe, potvrdila je da su pronašli hram koji pripada Kanaancima. Istakla je da je potrebno ubrzati iskopavanja kako bi hram bio u potpunosti iskopan. Dodala je da se sve prostorije hrama nalaze ispod zemlje.

Kanaan je naziv za područje zapadno od Jordana i Mrtvog mora, na kojem su živeli stanovnici koje su nazivali Kanaancima. To je, takođe, stari naziv za prostor koji obuhvata današnji Izrael i Liban, teritoriju Palestine zatim delove Jordana, Sirije i severoistok Egipta.

„Postoji velika mogućnost da je ovaj hram pripadao zajednici Es-Sajdavija. Ranije su se verski obredi vršili krišom u odnosu na današnje doba kada se to radi otvoreno“, izjavila je Serhal.

Objasnila je da je hram izgrađen od kamenja i da se nalazi u dobrom stanju.

„Hram je izgrađen od kamenja, u dobrom je stanju i nije oštećen. Visina zidova hrama je 4,5 metara, a širina 7,5 metara“, izjavila je Serhal.

Napomenula je da je pronalazak hrama vrlo značajan momenat za to područje.

„Tokom iskopavanja su pronađena dela od istorijskog značaja koja su u Sidon donešena iz Grčke, Egipta i Turske. Iskopavanja koja traju 17 godina su pokazala da je postojala trgovina između ovih zemalja“, istakla je Serhal.

Na kraju je dodala da se u gradu Sidonu gradi muzej gde će biti izloženo na hiljade dela od istorijskog značaja. Inače, grad Sidon se nalazi na mediteranskoj obali.

(Anadolija)

Slični članci