четвртак, 30. новембар 2023. - 04:41

Šta se sve nudi na Sajmu antikviteta

Na Sajmu antikviteta i numizmatike u Đušinoj 5 svake srede okupljaju se zaljubljenici u stare i retke predmete. Na jednom mestu gemolozi, numizmatičari i arheo-amateri razmenjuju iskustva, pazare i druže se.

– U vreme krize, hobiji su prvi na udaru, a u nedostatku novca, razmena je postala glavni način da se dođe do novih antikviteta – tvrdi kolekcionar Goran Malojčić.

Prema rečima Slobodana Mijatovića, kolekcionara znački, koji ima i do 35.000 primeraka, sajam je mesto gde se okupljaju kolekcionari starog novca, razglednica, znački, ordenja, medalja, ljubitelji filatelije, kao i antikvari koji se bave sakupljanjem slika, starog nameštaja, starina i etnografijom.

Poštanske markice

Jedan od izlagača je i Miličević Neto Đorđe, kolekcionar, prodavac, i vlasnik zbirke srebnog i posrebrnog pokućinstva.

Slika Dubrovnika
Slika Dubrovnika

– Skup je ovo hobi – kaže Đorđe, i dodaje da mu prijatelji koji žive u inostranstvu pomažu u pronalaženju unikatnih predmeta.

Statua Justicije, rimske boginje pravde i prava
Statua Justicije, rimske boginje pravde i prava

Njegovu zbirku čine predmeti iz Austrije, Francuske, Nemačke pa čak i iz daleke Kine.

Najstariji među kolekcionarima je Tomislav Radovanović koji ima 60 godina kolekcionarskog iskustva i zbirku od 100.000 znački.

– Najdraža i najvrednija među njima je prva značka kluba Crvene zvezde iz 1945. godine – kaže on.

Posetioci ovog sajma koji se održava svake srede od 15 do 21 sat ističu da su pored sve prisutnijeg kiča u ovom malom prostoru okruženi lepotom.

– Zanimljiv komad starog srebrnog nakita je ono što mi prvo privuče pažnju i što najčešće kupujem – kaže Beograđanka Dijana Penčić, dok filološkinju Biljanu Predić zanimaju retke knjige.

Neretko su posetioci i stranci zainteresovani za stvari iz perioda bivše Jugoslavije, među kojima su najbrojniji Kinezi i Rusi.

Autor: Jovana Mirković
Izvor: Blic

 

Slični članci