среда, 24. април 2024. - 18:31

Penzionisani istraživači tvrde da znaju gde je Hitlerovo blago (VIDE)

Neki tvrde da su paneli Ćilibarske sobe uništeni u sovjetskom napadu na grad Koenigsberg, dok drugi tvrde da je potopljena u alpsko jezero od strane nacista zadnjih dana rata

Grupa penzionisanih istraživača počela je da buši ispod tla nemačkog industrijskog grada Wuppertala u potrazi za Ćilibarskom sobom, prostorijom u kojoj su skrivena sva blaga ukradena iz palate Petra Velikog u Rusiji tokom nacističkog napada 1941.

Vrednost blaga u toj sobi procenjuje se na 350 miliona evra, što je svrstava na vrh lestvice želja lovaca na blago. Neki tvrde da su paneli sobe uništeni u sovjetskom napadu na grad Koenigsberg, dok drugi tvrde da je potopljena u alpskom jezeru od strane nacista zadnjih dana rata.

Karl-Heinz Kleine i njegovi prijatelji sa kuglanja tvrde da imaju dokaz da su je nacisti sakrili ispod ulice Wuppertal. Naime, grad je protkan tunelima i bunkerima, koje su iskopali nacisti, a Kleine tvrdi da ima informaciju da se baš u njima nalaze sanduci koji su stigli iz Koenigsberga početkom 1945. godine.

“Zapovednik za Istočnu Prusiju Erich Koch, koji je umro u poljskom zatvoru 1986. bio je iz Wuppertala. Kako se Crvena armija približavala, naredio je da se blago spakuje i donese u njegov rodni grad. Imamo studijske snimke i razgovarali smo sa ljudima iz tog vremena. Nije želeo da ostavi najveće svetsko blago u regionu sa nesigurnom političkom budućnošću, doneo je blago ovde, gde je znao da će imati pristup do njega. U svoje dvorište”, opisao je Kleine za Daily Mail.

Lokalne vlasti dale su njemu i njegovim prijateljima dopuštenje da kopaju po nacističkim građevinama, a lokalna firma pozajmila im je opremu za bušenje.

– Ne mogu da otkrijem ko su naši izvori, ali ne radimo ovo iz zabave. Naći ćemo Jantarnu sobu ovde”, dodao je.

Doduše, nisu prvi koji su pokušali da je pronađu. Geoges Simenon osnovao je nakon Drugog svetskog rata Klub Jantarne sobe kako bi je pronašao.

Američki tim potrošio je sedam miliona funti za bušenje jezera Toplitz u Austriji, jer su imali informaciju da je u ledu u aprilu 1945. viđeno 27 kratera. Prema papirima iz Glavnog kabineta SS-a, Jantarna soba spakovana je u 27 sanduka, a tim je pronašao drvene sanduke sa ćiriličnim natpisima “krhko”.

U knjizi objavljenoj 2011. godine tvrdi se da je soba skrivena u šumama istočne Nemačke.

Slični članci