недеља, 10. децембар 2023. - 22:19

Otkriveni ostaci mamuta stari preko deset miliona godina

Prilikom odrona zemlje sa jednog brega kod Blaca otkrivene kosti ogromnih dimenzija, za koje arheolog Julka Kuzmanović Cvetković pretpostavlja da je reč o mamutu, o čemu se čeka potvrda stručnjaka Prirodnjačkog muzeja

Prokuplje – Radisav Stepanović ima kuću ispod jednog brega u Blacu. Ovih dana zemlja se sa tog brega odronila toliko da mu je ugrozila kuću i ostale zgrade. Kad je počeo da raščišćava nanos, Radisav se iznenadio: pred njim se ukazala veća količina kostiju ogromnih razmera. Odmah je pozvao Goricu Šegović, mladu novinarku iz ovoga grada koja piše za elektronske medije. Njena pretpostavka da je reč o neobičnom otkriću uskoro se pokazala ispravnom.

Arheolog Julka Kuzmanović Cvetković, direktor Narodnog muzeja u Prokuplju, pretpostavlja da je reč o ostacima mamuta, koji su stari više od 10 miliona godina.

– Ja sam arheolog, a ovde je reč o paleontologiji. Pozvali smo stručnjake Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, koji su uzeli uzorke i očekujemo njihova zvanična tumačenja. U svakom slučaju, reč je o veoma značajnom otkriću, tim pre što se nedaleko odavde nalazi svetski poznati spomenik prirode u selu Prebrezi – kazala je za „Politiku” Kuzmanovićeva.

Kao što je „Politika” već pisala, iznad sela Prebreze, u Gluvom potoku, prof. dr Kosta Petković je šezdesetih godina prošlog veka počeo istraživanja, pošto je Rade Rakonjac iz ovoga sela, pronašao ostatke vilice mastodonta, prapretka mamuta, starosti od preko 15 miliona godina. Istraživanja su dovela do senzacionalnih otkrića: ovde su, pored mastodonta, pronađeni i ostaci kostiju hijene, žirafe, gazele i drugih životinja čije je prirodno stanište, kako se do tada verovalo, nalazilo samo u Africi i Aziji.

Jedinstveni spomenik prirode prve kategorije u Prebrezi, koji uređuje javno preduzeće za zaštitu životne sredine u Prokuplju, sve se više posećuje.

Ovo novo otkriće kod Blaca, nova je prilika da se u ovoj maloj i siromašnoj opštini, stešnjenoj između Kopaonika i Jastrepca, mnogo više učini u razvoju turizma, posebno naučnog.

 D. Borisavljević
(Politika)

Slični članci