недеља, 10. децембар 2023. - 22:22

Otkrivena nova vrsta dinosaurusa – džinovski monstrum koji je hodao zemljom pre 100 miliona godina

Eksperti koji su analizirali fosilne ostatke pronađene u Sibiru još 2008. godine konačno su utvrdili da pripadaju džinovskom monstrumu koji je hodao zemljom pre 100 miliona godina. Fosilni ostaci pripadaju potpuno novoj vrsti dinosaurusa, koju su nazvali Sibirosaurus.

Naučnici sa državnog univerziteta Tomsk tvrde da su otkrili novu vrstu dinosaurusa, koji je bio jedan od najvećih na planeti

Veliki komadi fosila pronađeni su tokom ekpedicije na obalama reke Kije u ataru sela Šestakova, u regionu  Kemerovo. Region oko sela Šestakovo, poznato je nalazište ostataka dinosaurusa, a eksperti veruju da ih ima još mnogo.

Tim ruskih naučnika koji je analizirao misteriozne fosile pronađene na obalama sibirske reke Kije 2008. godine su došli do senzacionalnog otkrića potpuno nove vrste dinosaurusa. Oni tvrde da je ogromna zver živela pre 100 miliona godina i u rodu je sa Titanosaurusom, koji je bio težak u proseku 100 tona, a bio je dug do 40 metara.

Jedinstveni ostaci bili su unutar stene, tako da naučnici nisu mogli u celosti da ih odvoje u vreme prve ekspedicije, uzeli su uzorke i odneli ih na univerzitet na ispitivanje. Od tad stručnjaci su izvodili vrlo osetljive radove kako bi izdvojili fragmente iz peščara.

Sada se čini da su otkrili potpuno novu vrstu dinosaurusa koja pripada grupi Titanosaurusa koji predstavljaju najveća čudovištima koja su ikad hodala zemljom.

Dr. Stepan Ivantsov, naučni istraživač u labaratoriji za Mezozik i Kenozoik kontinentalnih ekosistema, izjavio je: „Kada smo otkrili ovaj nalaz, bilo je jasno da su ostaci pripadali veoma velikom biljojedu iz grupe dinosaurusa sauropod.“

„To je prvi naučno-istražen dunosaurus ove vrste u Rusiji. Sada kada su radovi na vađenju skoro svih ostataka (kostiju) skoro završeni, možemo sa sigurnošću da kažemo da smo pronašli novu vrstu, a možda i rod.“

„Kada govorimo o našem otkriću, ovaj dinosaurus je živeo u kasnom periodu krede, koji je bio pre oko 100 miliona godina.“

Naučnici sad rade na opisu svog nalaza. Deo lopatice, vratnih pršljenova i krsne kosti biće trajno izloženi u paleontološkom muzeju na državnom univerzitetu Tomsk.

Sibirosaurus je u proseku bio težak oko 100 tona, bio je dug do 40 metara i visok do 20 metara.

(Arheo-amateri Srbije)

Slični članci