недеља, 10. децембар 2023. - 22:04

Otkriven propali projekat faraona Ehnatona

Satelit kojim su upravljali naučnici jednog belgijskog univerziteta prvi put je savremenom čoveku pokazao kako je izgledao drevni egipatski grad Ehtaten.

Oko 450 kilometara niže i 3.360 godina ranije, faraon Ehnaton osnovao je blistavi novi glavni grad na ogromnoj i prelepoj, ali usamljenoj ravnici u obliku polumeseca, 280 kilometara severno od Tebe. On je mesto nazvao Ehtaten što znači „Horizont Atona“. Daleko od moći tebanskih sveštenika Amona, njegova primarna funkcija bila je da služi obožavanju kraljevog novog omiljenog boga – Atona.

Ehnaton je napustio bogove i sveštenike Karnaka u korist ranije zanermarenog kulta sunca. Njegova verska revolucija bila je, međutim, samo vizija jednog čoveka. Nakon Ehnatonove smrti, njegov sin Tutankamon, koji nije delio očevu viziju, premestio je palatu nazad u Tebu.

Grad je napušten nekoliko godina nakon Ehnatonove smrti i nikada nije izgrađen. Uprkos tome što je obilno korišćen kao kamenolom za vreme Ramzesa II, pa ga ljudi kroz istoriju nisu zaobilazili, brojni detalji njegovih unutrašnjih planova su ostali sačuvani ispod peska.

Pre nekoliko dana je, međutim, nekada, makar i kratko, glavni grad mapirao satelit visoke rezolucije pod kontrolom belgijskog Univerziteta u Levenu.

Skoro dva veka nakon arheoloških iskopavanja tokom kojih su pronađeni ostaci hramova, kapela, grobnica i radionica, prvi put imamo priliku da otkrijemo kako je ovaj grad zapravo izgledao, odnosno njegove ulice, luku, rampe i transportne puteve od rudnika, kao i područja korišćena za sahranjivanje.

(nationalgeographic)

Slični članci