петак, 12. април 2024. - 20:48

Odgonetnuta misterija kineskog Stounhendža

Stručnjaci smatraju da su drevni nomadi koristili oko 200 kamenih struktura u pustinji Gobi za obožavanje Sunca i prinošenje žrtava. Misteriozno kamenje otkriveno je 2003. godine.

Arheolozi kažu i da popularno nazvani kineski Stounhendž ima sličnosti sa onim u Velikoj Britaniji – raspored kamenja, oblik struktura i rastojanje „izlaza“ kao i činjenica da je kamenje doneto izdaleka.

„Misteriozni kameni krugovi“, kako ih naziva lokalno stanovništvi u Turpanu, služili su za obožavanje Sunca i prinošenje žrtava, ali arheolozi još nisu sigurni da li su one uključivale i ljudske.

Čitav lokalitet pokriva 6,6 kilometara kvadratnih, a nedavno je organizovano višečasovno nadletanje dronovima kako bi se napravili detaljni snimci iz vazduha.

Stručnjaci i dalje znaju veoma malo o kamenim strukturama, uključujući i koliko su stari. Neki veruju i da se na lokalitetu nalaze grobnice i pokušavaju da ih otkopaju.

Slične formacije pronađene su i u Burkan Kaldun planinama u severnoj Mongoliji, a arheolozi čak smatraju bi ovo mongolsko kamenje moglo da pomogne da se pronađe lokacija grobnice Džingis Kana.

(RTS)

 

Slični članci