недеља, 21. април 2024. - 19:19

Najgora vatrena oružja svih vremena

 

S obzirom da se tehnologija koristi više od 650 godina, u svetu bukvalno postoji na hiljade različitih vrsta vatrenog oružja. Sa sigurnošću možemo reći da su vrlo efektivna u svom poslu, bilo da se koriste u svrhu čuvanja reda ili za ratne svrhe. Ideja je vrlo jednostavna, cilindar sadrži projektil koji se eksplozivnim punjenjem ispaljuje uz različite domete, točnost i sposobnost uzrokovanja štete. Uz ovu ideju nije jasno kako se neko setio da to promeni i tako stvori najgora vatrena oružja svih vremena. Sigurno bi moglo da se sakupi nekoliko stotina primeraka ovakvog oružja.

Turbiaux -pritisni pištolj

Kada se Franzuci ne bave izradom beznačajnih pušaka, zaposleni su stvaranjem smrtonosnog skrivenog oružja kojim bi se vrlo lagano mogli odbraniti ukoliko vas neko napadne. Nažalost, u tom naletu “super” ideja stvorili su Turbiaux pištolj koji staje u dlan i iz kog bi moglo da se  ispali 7 metaka. Nažalost po pucača ili na sreću za onog drugog, kalibar tih zrna bio je previše mali da bi nekom naškodio, pa je zato moralo da se ispuca svih 7 metaka u osobu, kako bi bar jedan očešao koleno i vama pružio priliku da pobegnete glavom bez obzira.

Nock Volley puška

Zamislite da imate lovačku pušku sa sedam cevi i da u jednom pucnju ispalite svih 7 punjenja. Šteta je zagarantovana.  Dvocevke vrlo često imaju vrlo jak trzaj, a ova “mrcina” može da se pohvali trzajem koji  može da vam iščaši rame ili učini još veću štetu. Rizik je bio jednostavno prevelik da bi se ova puška koristila.

Chauchat

Chauchat je francuski puškomitraljez koji je ipak najpoznatiji po svojoj neupotrebljivosti. Puškomitraljez je dizajniran sa mnogo otvorenih delova kako bi svež vazduh mogao da ulazi i brže hladi ceo puškomitraljez. Naravno, već kod prvog susreta sa svom prljavštinom koja vlada na ovom svetu, Chauchat postaje beskoristan. Priča se da su francuski vojnici pri preuzimanju ovog oružja jednostavno odlučili da odbace ovo “čudo” i tražili su bilo šta drugo, makar to bio najobičniji pištoljčić. Cela ideja je odbačena nakon 2 meseca uporabe.

Pištolj “Pačije stopalo”

“Pačije stopalo” je smišljeno da bi mogli da se obranite od više protivnika. Najgore od svega, cevi su postavljene tako da se vi zapravo ne možete obraniti od osobe koja stoji ispred vas, već bi za to morali da imate malu pomoć nišanjenja što vremenski nije baš prihvatljivo. Mislite da je to sve? Cevi ovog pištolja takođe nisu ni ravne pa se i ta pomoć sa nišanjenjem čini kao nemoguća misija.

Ručni bacač granata

Sama ideja ručnog bacača granata i nije tako loša ako želite neprijatelja da pretvorite u hiljadu malih komadića. Sad to i nije tako komplikovano napraviti, ali tada su se ručni bacači pravili na malo drugačiji način pa ste tako za ispucavanje granate morali da budete pravi mali stručnjak, ali i pravi mali srećković. Paljenje ovog bacača se izvodilo na taj način da ste morali da upalite fitilj koji je nekad gorio brže ili sporije nego inače. Ako je slučajno gorio brže, postojala je velika šansa da ostanete bez prsta, dlana, ruke ili čak nečeg više. Ne zvuči više tako zabavno.

Cochranov turret pištolj

Šta to zapravo ne valja sa ovim pištoljem? Ako možete da primetite, cilindar sa mecima je postavljen horizontalno, za razliku od klasičnog bubnja. Kad ste hteli da ispalite metak, postojala je šansa da onaj metak koji je postavljen suprotno od onog kojeg želite da ispalite, zbog ispucanog eksplozivnog punjenja, krene prema vama. Zvuči kao pravi ruski rulet.

(Arheo-amateri Srbije)

Slični članci