петак, 8. децембар 2023. - 20:07

Misterija bunara na Ostrvu hrastova

Ostrvo hrastova ili Oak Island nalazi se u Novoj Škotskoj, a svetski je poznato po tajni koja ni do danas nije rešena. Naime, na tom ostrvu se nalazi jedna od najvećih misterija našeg vremena koja će, po svoj prilici, ostati zauvek nerazjašnjena.

Ostrvo hrastova u Kanadi
Ostrvo hrastova u Kanadi

Još 1795. godine grupa momaka su, na ovom ostrvu, ispod jednog hrasta pronašla ulegnuće u zemlji koje ih je nagnalo da poveruju da se unutra nalazi nešto zakopano. Počeli su da kopaju, i stigli su samo do kamene ploče na kojoj je, na nepoznatom jeziku, pisalo: „Dva miliona funti je zakopano na 40 stopa odavde.“

Nastavili su da kopaju, ali, ispod ploče se nalazio sloj zemlje. Ispod njega su naišli na drvenu platformu, pa ispod nje opet sloj zemlje. Ispod je opet bila drvena platforma. Kopajući, u jednom trenutku, iz bunara je pokuljala voda i oni su morali da obustave radove. Voda je kuljala sve dok se nije izravnala s nivoom mora i na taj način prekrila sve što je bilo urađeno. Ovime je završen pokušaj da se otkopa bunar, koji će u vremenu koje sledi postati opsesija mnogih istraživača i avanturista.

Godine su prolazile, a o skrivenom blagu na Ostrvu hrastova postojala je samo priča sve dok mladi američki pravnik, budući predsednik Amerike, Frenklin Ruzvelt nije čuo za nju i odlučio da proveri.

Delo genijalnog uma

Svrdlo je pomoglo da se rekonstruiše na koji način je bunar, koji je praktično ličio na trezor, konstruisan. Između ostalog, deo konstrukcije jeste bila i eksplozija kojom je „dovedena“ voda u prostorije, pa je na taj način sprečeno dalje iskopavanje kao i mogućnost da se voda iscrpi. Ovakvu majstoriju je mogao da smisli samo genijalan um, ali do danas nije otkriveno ko je to mogao biti kao ni šta je, zapravo, zakopano.

Priča se da ga je misterija tajanstvenog bunara potpuno opsela i da je osnovao kompaniju kako bi otpočeo istraživanja. Ogromne svote novca je potrošio ne bi li otkrio šta se nalazi u bunaru. Kada je brojka premašila njegove mogućnosti bio je primoran da od avanture odustane.

Nakon njegovog pokušaja, ređali su se razni istraživači, ali osim što su sebe dovodili do bankrota, nikakvog drugog rezultata nije bilo. Kopali su nemilice, pa je na kraju do prvog opipljivog rezultata došao izvesni bogataš koji je ogromnim i snažnim svrdlom prodro u dno bunara i na taj način došao do saznanja da se tu zaista nalazi tajno blago. Naime, na zavojima svrdla su pronađeni ostaci zlatnog lanca i komad obrađene kosti koja je bila deo nekog predmeta. Za pronađeni lanac niko nije uspeo da odgonetne kada i u koju svrhu je izrađen.

S. Ban

Slični članci