уторак, 5. март 2024. - 08:44

Arheolozi u Tel Avivu otkrili mikro-pivaru staru 5000 godina

„Pivo su pili svi – bez obzira na godine, pol ili status. Pravilo se od delimično skuvanog ječma, i vode, koje je na suncu fermentiralo. Kasnije se u pivo dodavalo voće kako bi se ublažio jak ukus“

Grnčarija stara više od 5.000 godina, koju su Egipćani koristili za proizvodnju piva, nađena je na jednom gradilištu u Tel Avivu, saopštila je izraelska služba za antikvitete.

– U 17 arheoloških rovova našli smo predmete za čuvanje poljoprivrednih proizvoda u Bronzano doba (3.500-3.000 godine pre Nove ere), a među njima stotine keramičkih posuda za proizvodnju piva, rekao je predstavnik te službe Diego Barkan.

Po njegovim rečima, to otkriće dokazuje „egipatsku okupaciju“ Tel Aviva pre više od 5.000 godina.

– Do sada smo znali za egipatsko prisustvo u severnom delu pustinje Negev, na jugu Izraela, i duž južne obale, a sada da se ta ‘okupacija’ prostirala i jugoistočno od Tel Aviva, rekao je Barkan.

Arheolozi su naveli da je pivo bilo „nacionalno piće“ drevnog Egipta, i da je imalo jednaku vrednost kao i hleb.

– Pivo su pili svi – bez obzira na godine, pol ili status. Pravilo se od delimično skuvanog ječma, i vode, koje je na suncu fermentiralo. Kasnije se u pivo dodavalo voće kako bi se ublažio jak ukus, dodao je izraelski ured za antikvitete.

(Beta)

Slični članci