понедељак, 20. мај 2024. - 05:02

Arheolozi otkrili egipatske grobnice sa muralima koje prvi put vidimo nakon 3.000 godina

Američki arheolozi su otkrili zapanjujuće egipatske grobnice u gradu Luxoru koje sadrže vrlo složene i šarene zidne murale koje ljudske oči nisu videle hiljadama godina.

Tim arheologa radeći u neposrednoj blizini istorijskog grada Luxora, pronašao je ne jednu, već dve drevne grobnice. Obe grobnice imaju neverojatne murale za koje se veruje da potiču iz 18. dinastije egipatskog Novog kraljevstva, piše Daily Mail.

To znači da su grobovi nastali verovatno negde između 1543-1292 pre nove ere. Ovo veličanstveno otkriće jer konačno pred očima javnosti prvi put nakon više od 3.000 godina.

Drevna grobnica pripada Amenhotepu, čuvaru hrama egipatskog božanstva Amun. Egipatsko ministarsvo za starine objavilo je fotografije tog vrednog nalazišta. Grobnica je oslikana zelenim i smeđim slikama sa hijeroglifima i muralima koji prikazuju svetkovine i svakodnevni život onog vremena.Uprkos starosti, boje su i dalje vrlo dobro očuvane.

Egipatski ministar za starine Mamdouh al-Damaty rekao je u izjavi za javnost da su grobnice nažalost opljačkane u nekom trenutku jer nedostaju sarkofazi ukrašeni draguljima koji sadrže mumije.

Prva grobnica otkrivena je 2. marta, a druga 10. marta. Za prvu se veruje da je u njoj bio Sa-Mutov otac, Amenhotep, a za drugu da je bila grobnica Sa-Muta i njegove supruge Ta-Khaeet.

Arheo-amateri Srbije/Daily Mail

Slični članci