Zanimljiva arheologija: Savremeni ljudi bi uživali u jelima starih Rimljana

Profesor arheologije Majkl MekKinon sa Univerziteta Vinipeg u Kanadi i Anđela Trentakoste sa Univerziteta Šefild u Velikoj Britaniji su zooarheolozi, naučnici koji proučavaju ostatke životinja pronađenih na arheološkim lokalitetima.

Oni kopaju po antičkim đubrištima i mestima za odlaganje otpada, po nekad čak i po toaletima, gde povremeno nalaze kosti životinja koje su tadašnji ljudi jeli.

Kako prenosi portal Science 2.0, izučavanjem ovih nalazišta oni mogu da utvrde tipičan jelovnik određene osobe. Nekad pogledom na kosti mogu da zaključe na koji je način životinja ubijena i odakle potiče. Najviše podataka, ipak, dobijaju iz grobnica u kojima su sa telima sahranjivane i posude sa hranom.

Njihove arheološke studije pokazuju da su stari Etrurci i Rimljani u svojoj ishrani najviše koristili svinjsko meso. Bogati i siromašni građani su podjednako voleli da jedu svinjetinu, samo što su oni bogati meso jeli češće i ono je bilo kvalitetnije.

Na tadašnjem jelovniku mogli su se naći komadići svinjetine, slični današnjoj slanini, čak su se pravile i kobasice i pršuta.

Večere su bile način da rimska aristokratija pokaže svoje bogatsvo. Pripadnost višoj klasi ogledala se u prezentovanju obroka, retkim začinima, posuđu i priboru za jelo. Što su ljudi bili bogatiji više su ulagali u lepo aranžiranje hrane, a na stolovima je dominiralo meso.

U dvorištima antičkih Rimljana trčkarali su pilići koji su bili približno iste veličine kao današnji. Pojedini su uzgajali i goveda i koze.

Neki istoričari veruju da su pripadnici niže klase pretežno bili vegeterijanci, ali ovo dvoje naučnika tu tvrdnju odbija. Po njima, niža klasa se generalno hranila istim stvarima kao i viša klasa, samo što je to bilo u manjim količinama i manjeg kvaliteta. Rimljani u nižoj klasi, nasuprot onima u višoj, nisu imali skupocjeno posuđe i pribor za jelo.

Samo je visoka klasa imala kuhinje u svojim kućama, tako da su ostali Rimljani kupovali hranu od uličnih prodavaca, baš kao što se danas kupuje brza hrana. Najčešće su se kuvala variva i kaše u velikim loncima, po nekad i čorba od mesa.

Meso pečeno na žaru i specijalitete sa roštilja je mogla da priušti samo bogata osoba. Egzotične vrste nisu bile previše zastupljene, mada neki nalazi pokazuju da su se po nekad jele ptice pevačice, a interesantan je podatak da se na jednom dvoru jela zaklana kamila.

Uglavnom, naučnici zaključuju da je jelovnik u antičkom Rimu bio vrlo sličan jelovniku modernog društva, i da bi savremen čovek mogao da se solidno najede i na dvoru i u kući običnog građanina.

(kliker.tv)

Slični članci