петак, 8. децембар 2023. - 20:16

Najstarije udice na svetu

Iako postoji malo ostataka o ribarenju starijih od 10.000 godina, fragmenti udica pronađeni u australijskoj pećini stari su između 16.000 i 23.000 godina što ih čini najstarijim ikada pronađenih.

Dve rupe površine jednog kvadratnog metra pronađene u pećini Džerimalai na istočnom kraju Istočnog Timora, ostrva u blizini severozapadne obale Australije, pružile su neke od najstarnijih dokaza o ribarskim tehnologijama.

Iako postoji malo ostataka o ribarenju starijih od 10.000 godina, fragmenti udica pronađeni u pećini stari su između 16.000 i 23.000 godina što ih čini najstarijim ikada pronađenim. U pećini je pronađena i gotovo cela udica stara 11.000 godina.

2,5 cmm duge udice napravljene od školjki korišćene su za pecanje u plitkim vodama, kaže Su O’Konor, arheolog i koautor studije objavljene u listu „Arheologija“.

„Sigurno su koristili i mamac, kao i neku vrstu konopca za peanje. Udicu bi bacili ili položili u vodu i čekali ribu da zahrize“, rekla je ona.

Riblje kosti takođe su pronađene u pećini. Riba iz dubljih voda, poput tunjevine, čini gotovo pedeset odsto arheoloških ostataka do 7000. pre nove ere. Posle tog perioda, ribe iz plićaka kao i vrste sa koralnog grebena počele su da dominiraju ulovom najverovatnije zbog toplije klime i rasta grebena.

Raznolikost ribljih kostiju ukazuje da su ljudi u tom periodu bili iskusni ribari koji su vladali kako plitkim tkao i dubokim vodama, navode stručnjaci.

Slični članci