недеља, 10. децембар 2023. - 11:20

ČUDO U TURSKOJ: Pravoslavna crkva izronila u jezeru kod Burse! (VIDEO)

Prema pojedinim navodima, crkva je 740. godine, nakon zemljotresa koji je pogodio vizantijski grad Iznik u turskoj provinciji Bursa, potonula u jezero i pojavila se posle vek i po, a pored nje bi trebalo da se nalazi i lokalni parlament iz rimskog doba

Istraživači i stanovnici vizantijskog grada Iznika u turskoj provinciji Bursa, bili su iznenađeni kada se ispod površine jezera pojavio temelj nekadašnje Grčke pravoslavne crkve, koji je star oko 1.500 godina.

To je samo potvrdilo legende o postojanju velike istorijske crkve koja datira još iz četvrtog veka, a koja je posvećena apostolou Petru.

– Temelji su izronili dva metra u dubini na oko 20 metara od obale. Istorijski podaci govore da je izgradnja ove crkve započeta davne 313., a da je završena oko 500. godine – rekao je profesor Mustafa Sahin sa Odseka za arheologiju Univerziteta Uludag u Bursi, za portal Defencenet.gr.

On je naveo i to da bi na mestu na kom je “izronila” crkva, trebalo da leže i temelji lokalnog parlamenta iz rimskog doba, jer je prema istoriji upravo pored njega bio i izgrađen ovaj pravoslavni hram.

Prema pojedinim pretpostavkama, crkva je nakon velikog zemljotresa koji se dogodio 740. godine nove ere, potonula u jezero, i pojavila se posle vek i po.

Inače, njena izgradnja je ujedno predstavila početak gradnje drugih hramova po čitavoj Maloj Aziji, odnosno po gradovima gde je živeo hrišćanski narod.

Pogledajte video:

Slični članci