понедељак, 20. мај 2024. - 04:24

Arheološka otkrića prikazuju sve opasnosti života Londona u 17. veku

Arheološka otkrića na mestu gradnje nove železničke linije pokazuju sve opasnosti života stanovnika Londona u 17. veku, od kuge i visokog mortaliteta novorođenčadi do okrutnosti gradske rulje.

Arheolozi su paralelno sa iskopavanjem proučavali parohijske zapise o sahranjenim na grobovima otkrivenima duž 42 kilometra duge trase železnice koja će povezivati istočni i zapadni deo Londona.

Šesnaest arheologa i dobrovoljaca radilo je na iskopavanju i proučavanju parohijskih arhiva i rezultat će biti popis od tri hiljade osoba koje su sahranjene na groblju Bedlam ispod današnje stanice Liverpool Street Station.

Većina identifikovanih sahranjenih je između 1570. i 1729. što je razdoblje koje uključuje građanski rat 1642.-51., epidemiju kuge 1665. i veliki požar 1666. „Ovo je istraživanje uvid u jedno od najturbulentnijih razdoblja istorije Londona“, kaže arheolog Jay Carver.

Među identifikovanima je i Nicholas Ambrose, gradonačelnik Londona u 1575. i astrolog imućnih stanovnika John Lamb koga je rulja kamenovala 1628. nakon što je optužen da se bavi crnom magijom. Ali, većina sahranjenih na groblju Bedlam bili su londonska sirotinja i zapisi oslikavaju njihov život tesno vezan uz bolesti i smrt.

Tako je jedan od pokojnika John Smith u samo mesec dana u 1574. sahranio troje dece, a sam je umro četiri godine kasnije. Za stotinu sahranjenih je utvrđeno da su umrli tokom epidemije kuge, tuberkuloze ili boginja. Projekt gradnje železnice vredan je 23 milijarde dolara.

Slični članci