недеља, 21. април 2024. - 20:48

Vikinzi iz srednje Norveške među prvima oplovili Britaniju

Poslednja arheološka otkrića pokazuju da su Vikinzi iz srednje Norveške bili među prvima koji su išli na put ka ostrvima u Britaniji, prenosi portal Science Nordic.

Vikinzi koji su živeli u srednjem delu Norveške, bili su prvi koji su odlučili da krenu na zapad Skandinavije. Istražujući mesta u Trondelagu, gdje se nalaze 1200 godina stare grobnice, arheolozi su došli do podataka o tome koji segment stanovništva je ostajao u Norveškoj, a ko je išao na put ka ostrvima u Britaniji.

U grobnicama je pronađeno mnogo više stranih predmeta nego što je ranije očekivano. Mnogi od njih su karakteristični za period kada su Vikinzi stigli u Englesku.

– Mesta na kojima se nalaze grobnice su prvi dokazi koje imamo o vezi između Norveške i Velike Britanije – izjavila je istražiteljka Ajna Margaret Hin Petersen.

Region je bio pogodan za razvoj poljoprivrede, povezan sa kopnom ali i morem, što su Vikinzi koristili kako bi se što bolje pripremili za duga putovanja.

– Kontakt sa Anglo-Saksonskim narodom nije bio zasnovan samo na pustošenju njihove zemlje. Predmeti koje smo uspeli da pronađemo, poput mačeva koji su se poklanjali saveznicima, pokazuju da je bila razvijena i trgovina u tom periodu – izjavila je Petersen.

Ključni trenutak koji je obeležio početak promena odnosa prema zapadu bio je deseti vek, kada su počeli da se razvijaju trgovački gradovi u Norveškoj.

Slični članci