уторак, 23. јул 2024. - 03:16

Bela Palanka: Završena iskopavanja na lokalitetu Kladenčište

Arheološka iskopavanja u blizini Bele Palanke, kod sela Crvena Reka na lokalitetu Kladenčište, završena su krajem prošle godine, izjavila je Tanjugu direktorka teritorijalno nadležnog niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić Petrović.

– To je lokalitet koji se nalazi na trasi Koridora 10 na istočnom kraku. Otkriven je 2012. godine, a 2013. su su obavljena istraživanja na delu gde je otkrivena crkvena građevina. Pre izvesnog vremena završena su iskopavanja na kompleksu koji se nalazi uz samu crkvenu građevinu. Situacija se znatno izmenila u odnosu na ranije podatke iz razloga što je umesto crkvene građevine sa krstionicom sada prisutan još jedan veliki aneks sazidan uz samu građevinu. Pripada istom periodu i u istoj meri je očuvan kao i sama crkvena građevina – kaže direktorka Vasić Petrović.

Zbog nesuglasica sa graditeljima Koridora 10, po rečima direktorke Vasić Petrović, još nije doneta odluka o načinu trajne zaštite objekta, koji je zbog toga izložen nepovoljnom dejstvu vremenskih uslova.

– Reč je o jednom od najznačajnijih objekata na našim prostorima iz vremena petog i šestog veka i što se nas tiče, kao službe zaštite, za nas je prioritet da tu građevinu sačuvamo i zaštitimo na sve načine koji su nam na raspolaganju – istakla je direktorka Vasić Petrović.

(Tanjug)

Slični članci