недеља, 21. април 2024. - 19:27

Zašto je nestala misteriozna drevna kineska civilizacija?

Jedna od najstarijih kineskih civilizacija nestala je pre otprilike 3.000 godina. Zbog čega?

Neki dokazi ukazuju da se premestila, a ne urušila, na osnovu kojih je nastala teorija da je do toga došlo usled zemljotresa koji je preusmerio reke koje su nekada plavile doline u kojima su ovi ljudi živeli.

Prvi ostaci civilizacije Sanjsindui nedaleko od kineskog grada Čengdua u pokrajini Sečuan, pronađeni su 1929. godine, ali je zapanjujuće bogata kultura ugledala svetlost dana tek 1986. godine. Bronzane statue od 2,4 metara visine bile su veće od bilo čega proizvedenog na svetu u to vreme, a zadivljujući set kanala omogućavao je irigaciju i odbranu od napadača.

Sanjsindui nije prva civilizacija koja je dostigla zapanjujuć vrhunac, pre nego što ju je uništio rat ili prirodna katastrofa. Međutim, uzrok propasti u ovom slučaju nije najjasniji. „Trenutna objašnjenja zbog čega je nestala su rat i poplava, ali oba nisu ubedljiva.“, rekao je Nianian Fan sa Univerziteta u Sečuanu.

Otkriće drevnog grada Jinša 40 kilometara jugozapadno od Sanjsinduija samo je produbilo misteriju, a moguće je i da predstavlja rešenje. Predmeti u Jinši imaju slične slike na njima kao oni pronađeni u Sanjsinduiju, što ukazuje da su dve civilizacije bile barem povezane, a njihova starost ukazuje da je Jinša nasledila Sanjsindui.

Na godišnjem sastanku Američke geofizičke unije, Fan je predstavio dokaze da je Sanjsindui navodnjavan rekom koja je bila mnogo veća od one koja danas protiče kroz dolinu. Visoki zidovi u dolini zahtevali su mnogo veću snagu za formiranje. Postoje geološki znaci da se dogodio veliki zemljotres u regionu, mada se datiranjem ne može konkretno utvrditi kada se tačno desio (plus-minus 565 godina).

Međutim, istorijski zapisi civilizacija u komšiluku zabeležili su veliki geološki događaj 1099. godine pre naše ere, mada je u to vreme bilo nemoguće locirati tačan epicentar.

Fan navodi da je zemljotres iz 1099. godine pre naše ere pokrenuo odron, koji je „obezglavio“ reku Đan, usmeravajući veći deo nje u današnju reku Minđang. Smanjena reka nije više bila u stanju da izdržava Sanjsindui, što je navelo populaciju da se premesti u Jinšu na oblae nove reke.

Takvo pomeranje sigurno nije bilo lako i Fan teoretiše da se to uklapa u utisak da Jinša civilizacija nikada nije dostigla kompleksnost svoje prethodnice.

Fan takođe priznaje da je potrebno još rada za teoriju, kako sa geološke strane gde bi se demonstrirala promena rečnog toka, tako i dalje istraživanje dva grada kako bi se dokazalo da je jedan grad pratio drugi, pre nego da su oba postojala u isto vreme.

(nationalgeographic)

Slični članci