петак, 8. децембар 2023. - 16:13

Kleopatrina igla

Kleopatrina igla je naziv koji se koristi za tri egipatska obeliska koji se danas nalaze u tri velegrada izvan Egipta.

Kleopatrina igla na Trgu sloge u Parizu
Kleopatrina igla na Trgu sloge u Parizu

Ovi četvrtаsti kаmeni stubovi, suženi pri vrhu prvobitno su podignuti u drevnom egipаtskom grаdu Heliopolisu, po nаlogu vlаdаrа Tutmosа III, oko 1450. godine pre Hristа. Od crvenog su grаnitа i teški oko sto osаmdeset tonа. Hijeroglifi nа njimа uklesаni su dvа vekа kаsnije, zа vreme vlаdаvine Rаmzesа III. 

Dva obeliska koja su prvobitno postavljena u Heliopolisu u Egiptu cezar Tiberije je preneo u Aleksandriju gde su sve do 19. vekа stаjаli. Ovi obelisci su darovani 1877. i 1880. Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u, i danas stoje pored Temze u Londonu i pored Metropolitan Muzeja u New Yorku. Oba obeliska su po 21,6 m visoka. Pored londonskog obeliska stoje i dve egipatske sfinge koje su oštećene tokom vazdušnih napada na London u Prvom svetskom ratu.

Kleopatrina igla u Njujorku
Kleopatrina igla u Njujorku

Treću „Kleopatrina igla“ je 1831. poklonio egipatski paša Muhamed Ali francuskom kralju Luju Filipu. Obelisk je visok 24 metra, star je 3200 godina i potiče sa ulaza u Luksorski hram. Obelisk je darovan u znak zahvalnosti za doprinose Jeana-Françoisa Champolliona u oblasti egiptologije i od 1836. godine nalazi se u središtu Trga sloge u Parizu.

Kleopatrina igla u Londonu
Kleopatrina igla u Londonu

Vredno je napomenuti da ni jedna od egipatskih kraljica sa imenom Kleopatra, nema neku bližu vezu sa nekim od ovih obeliska.

Slični članci