уторак, 5. март 2024. - 07:55

Kad su u starom Rimu robovi i gospodari menjali uloge…

U toku Saturnalija, drevnih rimskih svetkovina u čast bogu Saturnu izvođeno je mnogo rituala, a među njima i jedan veoma neobičan za to vreme.

Ostaci hrama posvećenog bogu Saturnu
Ostaci hrama posvećenog bogu Saturnu

Među brojnim ritualima koji su pratili ovo praznovanje bili su: prinošenje žrtava bogu Saturnu u hramu posvećenom njemu, karnevalska atmosfera i darivanje.

Međutim, daleko je najzanimljiviji bio običaj da na ovaj praznik robovi sede za bogatom, prazničnom trpezom, dok ih njihovi gospodari služe. Kako se navodi u nekim izvorima, moguće je i da su oni, zapravo, obedovali zajedno ili da su oba ova načina proslavljanja Saturnalija bila zastupljena, ali su se menjala vremenom. Ipak, podanici su, kakav god da je bio slučaj, pripremali ove obroke.

Takođe, tih dana dana su robovi dobijali pravo da glume da svojim gospodarima ne ukazuju poštovanje, a nisu bili ni kažnjavani. Štaviše, vreme Saturnalija bilo je i retko doba slobode govora za robove, a Horacije je za to skovao prikladan naziv – „decembarska sloboda“. Kako je ovaj rimski pesnik objasnio u svojim „Satirama“, robovi su čak imali običaj da oštro kritikuju svoje gospodare.

Međutim, ustaljena hijerarhija ni u jednom trenutku nije bila ugrožena, niti se javljao strah da bi se pravila mogla narušiti jer bi vrlo brzo dani slavlja prošli…

Saturnalije su počinjale 17. decembra, a zatim su produžavane nezvaničnim svečanostima do 23. dana istog meseca.

(nationalgeographic)

Slični članci