среда, 21. фебруар 2024. - 19:58

Arheolozi pozdravili neverovatno otkriće iz bronzanog doba

Spektakularno novo blago otkriveno je u Norfoku, nakon što je godinama služilo kao – podmetač za vrata!

Kama iz Rudama stara 3.500 godina, koja je predstavljala ceremonijalni bodež u srednjem bronzanom dobu, prvi put je iskopana nedaleko od Istočnog Rudama pre više od jedne decenije. Međutim, vlasnik nije shvatio šta je u pitanju pa ju je koristio kao podmetač za vrata u svojoj kancelariji.

Malo je falilo da bronzano blago bude bačeno u đubre, ali su ga arheolozi na sreću identifikovali na vreme. Sada je kama kupljena za oko 41.000 funti i nalazi se izložena u Muzeju zamka Norvič.

Doktor Džon Dejvis, glavni kustos muzeja rekao je: „Ovo je jedno zaista neverovatno otkriće.“

Kama – vrsta bodeža – nije napravljena da bi se koristila kao oružje i namerno je savijena u toku izrade kako bi se prinela kao dar bogovima. Samo pet sličnih je pronađeno u Evropi – uključujući jednu u Oksborou 1988. godine, koja se sada nalazi u Britanskom muzeju.

Doktor Tim Pestel, kustos arheologije u Muzeju zamka Norvič, pregovarao je sa neimenovanim vlasnikom skoro godinu dana. „Čim su mi kolege rekle o čemu se radi počeli smo da planiramo kako da ga dobijemo, kako bi ostao u Norfoku i bio izložen ovde.“

Doktor Endrju Rodžers, čiji je tim prvi identifikovao kamu, rekao je da nije očekivao da će otkriće iz Oksboroua ikada biti ponovljeno.

„To je apsolutno neverovatno. Zaista – da imate ovakvo otkriće dva puta u životu – skoro nemoguće.“

Bodež težak 1,9 kilograma je napravljen od bronze, koja ima devet desetina bakra i jednu desetinu kalaja. Najbliži izvor bakra je Vels, dok je kalaj mogao da bude donesen iz Kornvola.

Ispravljen, imao bi dužinu od 68 centimetara, što je nešto kraće od primerka u Oksborou. Moguće je da su napravljene u istoj radionici, pa čak i da ih je iskovao isti majstor.

(nationalgeographic)

Slični članci