недеља, 21. април 2024. - 19:43

Arheolog amater pronašao blago kralja Nibelunga

Nemački arheolog amater u južnoj Nemačkoj, otkrio je u šumi blago koje može biti povezano sa legendom o blagu kralja Nibelunga.

Pronađeno blago uključuje zlatne i srebrne posude, broševe i drugi nakit. Blago se procenjuje na preko 1 milion eura. Pored nakita pronašao je i nekoliko manjih figura koje su verovatno služile za ukrašavanje prestola.

Arheolozi ističu da je blago verovatno pripadalo nekom iz vladajuće dinastije. Predpostavlja se da je blago zakopano sa svojim vlasnikom oko 406-407 godine – na početku pada Rimskog carstva. Mesto i vreme datiranja blaga navodi stručnjake da ovo blago  povežu sa legendarnim blagom kralja Nibelunga.

Nibelung je kraljevska porodica, kojia je živela na obalama Rajne. Legenda o nihovom velikom bogatstvu inspirisala je nemačkog kompozitora Riharda Vagnera u operskoj tetralogiji  „Nibelungov prsten“: Rajnsko zlato, Valkira, Zigfrid i Sumrak bogova. Mit o Nibelungu je suštinski deo nemačke mitologije. Legenda kaže da je blago Nibelunga – 100 torbi sa crvenim draguljima i zlatom – bilo potopljeno u Rajnu. Prema jednoj drugoj teoriji blago nije na dnu reke već se nalazi u nekoj od pećina duž nje.

2

Slični članci