среда, 21. фебруар 2024. - 19:52

U kutiji pronađeni ostaci jednog od najpoznatijih kraljeva britanske istorije

ARHEOLOZI su u petak objavili da veruju da su pronašli delove posmrtnih ostataka kralja Alfreda Velikog iz devetog veka, jednog od najpoznatijih i najvažnijih ličnosti rane engleske istorije.

Testiranja su pokazala da karlična kost pronađena u muzejskoj kutiji pripada ili Alfredu, jedinom staroengleskom kralju koji je imao nadimak „Veliki“, ili njegovom sinu, kralju Edwardu Starijem. Kost je pronađena među ostacima iskopanim u srednjovjekovnoj opatiji u Winchesteru, u jugoistočnoj Engleskoj, prestonici Alfredovog kraljevstva.

Posmrtni ostaci su iskopani pre 15 godina, ali nisu testirani već su ostavljeni u kutiji u muzeju u Winchesteru.

„Kost navjerojatnije pripada jednom od njih dvojice, ne bi spekulisala kojem“, izjavila je Kate Tucker, stručnjak za ljudsku osteologiju. Do najnovijeg otkrića se došlo ni godina dana nakon što je pronađeno telo kralja Richarda III., poslednjeg engleskog kralja koji je preminuo u bici 1485. godine.

Pronalazak tela Richarda III. potaknuo je potragu za Alfredom koji je vladao Anglosaksonskim kraljevstvom u Wessexu od 871. do 899. Wessex pokriva veći deo južne Engleske.

Slični članci