понедељак, 11. децембар 2023. - 06:47

Sukob druida i arheologa oko kostiju iz Stounhendža

Britanski arheolozi planiraju da ljudske kosti koje su bile zakopane kod Stounhendža izlože u centru za posetioce, ali tome se protive druidi, prenosi “Independent”.

Stounhendž
Stounhendž

Državna agencija za zaštitu kulturne baštine otvoriće centar za posetioce Stounhendža u sredu.

Moderni druidi, predvođeni Arturom Pendragonom, bivšim vojnikom koji veruje da je reinkarnacija Kralja Artura, najavili su mirni protest u sredu kod spomenika Stounhendža.

Pendragon, čije je pravo ime Džon Timoti Rotvel, rekao je da će okupiti oko 200 druida i dobošara kako bi protestom branili čast mrtvih i zahtevali da se njihove kosti sahrane tamo gde su nađene.

Artur Uter Pendragon
Artur Uter Pendragon

“Mi verujemo da davno umrli zaslužuju isto poštovanje kao i oni koji su preminuli u skorije vreme. Ja to ne posmatram kao problem koji se tiče samo druida i pagana. Radi se o uobičajenom poštovanju i pristojnosti – pustiti preminule ljude da počivaju u miru”, rekao je vođa grupe druida “Loyal Arthurian Warband”.

Iako mnogi shvataju druide zaluđenicima, 93 odsto učesnika ankete koju je sproveo “Vestern Dejli Pres” slaže se sa njima po ovom pitanju.

Pojedini svetski muzeji su pod sličnim pritiscima prestali da izlažu ljudske ostatke.

Arheolog Džulijan Ričards, koji je napisao vodič za centar za posetioce, rekao je da je “susret licem u lice, odnosno lice u lobanju” sa drevnim stanovnicima Britanije važno za posetioce da ostvare vezu sa onima koji su podigli Stounhendž, koji je stariji od 5.000 godina.

Ričards se protivi pokrivanju ljudskih ostataka i njihovom izostanku iz muzeja.

“To se dešava u nekim muzejima koji su popustili pod pritiskom pojedinih grupa. Egipatske mumije su tamo pokrivene belim čaršavom i ne mogu se videti. S obzirom na to da je prošlost važna za razumevanje ljudi, njihovi fizički ostaci su jako bitni, naročito ako mogu da nam ilustruju neke delove nihovih života”, rekao je Ričards.

Izvor: Blic

Slični članci