среда, 24. април 2024. - 17:27

Otkrivena kožna ćuba kod dinosaurusa

Mumificirani ostaci dinosaurusa su pokazali da su životinje sa krljuštima imale kožne kreste (ćube) na telu kažu naučnici. Očuvani ostaci Edmontosauraus regalis (pra vrste kljunara) su otkriveni u Kanadskom gradu Alberti.

Analizom je otkrivena do sada nepoznata karakterisika za tu vrstu, a koja se poredi sa zupčastom izraslinom na glavi današnjeg pevca. Naučnici pretpostavljaju da je služila za privlačenju partnera kao i kod današnjih vrta životinja koje imaju takve karakteristike. „Ovo je prvi dokaz kreste (ćube) koju čini samo meko tkivo“, kaže Dr. Phil Bell sa univerziteta New England iz Australije.

Kreste (ćube) koje su sačinjene od kosti i rožnatih materija su dobro poznate, ali se koža retko fosilizuje pa se kao takva skoro nikad ne pronađe na fosilu. U prilog tome ide i činjenica da meko tkivo na fosilima (očuvano) nije pronađeno u porodici Hardiosaurida. Uzorak je pronašao geolog Frederico Fanti sa Univerziteta u Bolonji.

„Dok smo koristili testeru za kamen da radi lakšeg transporta prerežemo fosil otkrili smo otiske kože, ali sve do analiza u laboratoriji nismo znali koliko je velik otisak“ rekao je Dr. Bell.

E. regalis spada u porodicu Hadrosauria i poznat je kao kljunasti dinosaurus. Naseljavao je područje Severne Amerike pre 75-65 miliona godina.

Slični članci