понедељак, 20. мај 2024. - 04:45

NEOBIČAN OBLIK GLAVE: Iskopana lobanja bogatašice iz ‘mračnog doba’

Oblik lobanje, koji pomalo podseća na oblik glave vanzemaljaca u davnoj istoriji je bio privilegija bogataša.

Pronađena lobanja aristokratkinje koja je živela pre 1650 godina
Pronađena lobanja aristokratkinje koja je živela pre 1650 godina

Lobanja žene iz aristokratske porodice, za koju se pretpostavlja da datira iz prelaznog doba, kojeg neki nazivaju i ‘mračno doba’ pronađena je u regionu Alsace u Francuskoj. Lobanja je pronađena u nekropoli u kojoj se nalazi 38 grobova koji datiraju još od kamenog doba.

Ostaci su pronađeni na području koje je poznato po plodnoj zemlji, a ostaci groblja prvi put su otkriveni 2011. godine. Groblje je jako dobro očuvano, a nastalo je između 4900. i 4750. godine pre nove ere.

Osim ostataka dvadesetak kostura muškaraca, žena i dece pronađeni su i ostaci vaza, raznih alata i nakita. Arheolozi pretpostavljaju da su to ostaci jedne porodice iz neolitskog doba.

Međutim, najviše pažnje privukla je lobanja žene, koja je pomalo deformisana i ima spljošteno čelo. Takav oblik glave, koji podseća na oblik glave vanzemaljaca, u davnoj istoriji je bio privilegija bogatih ljudi. Lobanja je stara oko 1650 godina.

Pored lobanje je pronađen i nakit, što je još jedna potvrda da se radi o pradavnoj pripadnici bogate porodice. Arheolozi inače u grobovima pradavnih aristokrata redovno nalaze lobanje sličnih oblika, kao i nakit, i bronzano posuđe.

Slični članci