среда, 24. април 2024. - 18:37

„Vrata pakla“: Pronađena statua troglavog psa

Na iskopinama „Vrata pakla“, otkrivenim prošle godine u antičkom gradu Hireapolis u Pamukkaleu, koji je pod zaštitom UNESCO-a, pronađene su i statue troglavog psa iz pakla, Kerbera i zmije.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Radove na iskopinama u antičkom gradu Hierapolis još od 1957. godine vrše arheolozi iz Italije, a ove godine, uz podršku kancelarije guvernera Denizlija, rade na iskopinama crkve St. Philippe, nekropole i bazilike.

U iskopinama antičkog grada Hierapolisa, za koji su pagani verovali da se u njemu nalaze „vrata za ulazak u zemlju mrtvih“, arheolozi su nedavno pronašli statue troglavog Haadovog psa Kerbera i zmije. Vrata su, prihvatanjem hrišćanstva u doba Vizantije, zatvorena mermernim pločama, a prošle godine su otkriveni njihovi ostaci.

– Statue su izvađene uz veliki oprez kako ne bi bile oštećene, smeštene su u Arheološki muzej Hierapolis.

Guverner Denizlija Abdulkadir Demir, u izjavi za novinare, rekao je da je antički grad Hierapolis, koji se nalazi u gornjem delu sedre u Pamukkaleu, veoma važan kako za Tursku, tako i za svetsku arheologiju. On je dodao da se iskopine u ovom području vrše već 12 meseci u saradnji italijanske delegacije arheologa predvođene prof. dr. Francescom D’Andriom, Ministarstva kutlure i turizma Turske, kao i lokalne vlasti Denizlija.

Demir je rekao da su prednost na iskopinama dali „Vratima pakla“ koja se nazivaju i Plutonium, koja su otkrivena prošle godine.

„Prostor koji je iskopan u području „Vrata pakla“ dugačak je oko dva metra. Ispod je pronađen jedan bazen i u njemu neka važna dela, statue troglavog psa i zmije. Za naš region i našu zemlju, ovo su veoma važna dela. Radovi će se nastaviti i tokom sledeće godine. Ova važna dela imaju pozitivan uticaj kako za Denizli, tako i za celu regiju“, izjavio je Demir.

Od antičkih gradova u Anadoliji, najvažnije otkriće su „Vrata pakla“, rekao je arheološki stručnjak Hasim Yildiz.

„Kada radovi na iskopinama budu gotovi i završi se restauracija, Kerber i zmija biće postavljeni pored vrata na ulazu i biće jedan od najinteresantnijih prizora na svetu“, izjavio je Yildiz.

Slični članci