петак, 8. децембар 2023. - 16:48

FARAONOV LEKAR: Otkrivena 4.000 godina stara grobnica

U okolini Kaira pronađena je grobnica stara 4.000 godina za koju arheolozi veruju da sadrži posmrtne ostatke eminentnog lekara koji je lečio faraone, izjavili su danas egipatski zvaničnici.

Kako prenosi AFP, grobnica, u sastavu parcele veličine 21 puta 14 metara, sa četiri metara visokim zidovima, otkrivena je u Abusiru, jugozapadno od Kaira.

– Ovo otkriće je važno jer je reč o grobu jednog od najvećih lekara iz vremena graditelja piramida, koji je bio blizak kralju – izjavio je egipatski ministar za antikvitete Ibrahim Ali.

Jedan od zvaničnika ministarstva antikviteta kazao je da je prostor na kojem je pronadjena grobnica verovatno bio porodična parcela, te da češki tim arheologa koji vodi iskopavanja sada traži mumuje rodbine.

Arheloški lokalitet Abusir – velika nekropola iz vremena Starog egipatskog kraljevstva, sadrži piramide nekoliko faraona V dinastije, koja je svoju vladavinu započela neposredno posle 2500. pre n.e.

Na ovom prostoru je pronadjena i najveća zbirka egipatskih tekstova Starog kraljevstva, tzv. Abusirski papirusi. Češki egiptološki institut izvodi iskopavanja na ovom lokalitetu od 1976. godine.

Izvor: Tanjug

Slični članci