петак, 8. децембар 2023. - 17:45

Antički spomenici na gradilištu

Na gradilištu nove zgrade u Užicu našli su se antički spomenici od izuzetnog značaja za prošlost tog grada. Užički muzej želi da ih izmesti i zaštiti, ali je nastao problem oko nadležnosti.

Antički spomenici u Užicu

Kamene ploče, s natpisima koji svedoče o postojanju naselja, za koje istraživači vezuju antičko ime ovog kraja Kapedunum, zatrpani građevinskim materijalom u zidu kraj gradilišta.

To su antičke spolije, nađene u našem gradu, datovane na 2. i 3. veka 1961. godine ugrađene u taj zid„, kaže mr Ljiljana Mandić muzejski savetnik arheolog.

Antički spomenici u UžicuPošto je, kako kažu u muzeju, reč o spomenicima izuzetnog značaja obratili su se i skupštini grada, ali i Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu i republičkom u Beogradu.

Oba puta su nam iz Zavoda rekli da mogu da nam pomognu jedino ako treba stručno ili  da posreduju„, kaže Miloje Mandić viši kustos.

U Zavodu u Kraljevu, koji teritorijalno pokriva veliko područje, između ostalog i Užice kažu da nisu nadležni.

Vojkan Milutinović arheolog Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo kaže da je, po zakonskim propisima, za to nadležan lokalni muzej.

Antički spomenici u UžicuUžički muzej s druge strane, iako regionalni, nema nadležnosti Zavoda, a imaju i plan da ih izmeste iz zida gradilišta, stručnjake i veliko iskustvo u zaštiti i čuvanju takvih spomenika.

U lapidarijumu užičkog muzeja čuva se dvadesetak spomenika iz antičkog perioda. Za samo dve godine, koliko postoji, postao je poznat i među stručnjacima u svetu.

Možda će se i tri kamena spomenika koja su potrajala kroz vekove sve do savremenih graditelja naći među njima ili u muzejskom dvorištu, naravno, kako kažu, ako se do njih stigne i kada se utvrdi ko je za šta nadležan i ko treba da omogući i finansira izmeštanje.

Izvor: RTS

Slični članci