понедељак, 20. мај 2024. - 05:37

Pronašli zlato vredno 300.000 dolara

 

Članovi porodice Schmitt profesionalni su tragači za blagom, ali ovo im je dosad najveći ulov, san čije su ostvarenje čekali dugi niz godina

Zlato izronjeno iz mora kod Floride
Zlato izronjeno iz mora kod Floride

Zlatni lančići, prsten i kovanice ležali su u moru više od 300 godina sve dok ih nedavno na svetlo dana nije izronila porodica Schmitt sa Floride.

Otac Rick Schmitt izvukao je sa ćerkom Hillary i sinom Ericom blago vredno 300.000 $ , a u njegovom lociranju na dubini od oko pet metara i 137 metara od obale pomogao im je ronilac Dale Zeak.

Članovi porodice Schmitt profesionalni su tragači za blagom, ali ovo im je dosad najveći ulov, san čije su ostvarenje čekali dugi niz godina. Zlato je prvi primetio Dale Zeak. Celo dno bilo je prekriveno njime pa su svi članovi porodice imali pune ruke posla.

Iako po zakonu 20 posto “ulova“ moraju da daju državi Floridi za izlaganja u muzeju, otac Rick nimalo ne tuguje zbog toga.

– Da mi ostane i jedan posto, ja sam sretan. Pronalaženje je moj život – poverio se i rekao da će ostatak biti ravnomjerno podeljen među svima koji su ga pronašli.

Istoričari smatraju da je pronađeno zlato nestalo sa španskih bordova koji su 30. jula 1715. bili pogođeni jakim uraganom. U toj oluji je poginulo više od sto ljudi, a uništeno je 11 od 12 brodova.

Slični članci