субота, 15. јун 2024. - 11:37

Otkrivena grobnica drevne kineske „premijerke“

Grobnica jedne od najmoćnijih Kineskinja, Šanguan Van Er, pronađena je u severnoj provinciji Šanksi. Zbog njene političke važnosti istoričari je često nazivaju „premijerkom“ Tang dinastije. Grobnica je pretrpela velika oštećenja, a otkriće je izuzetno bitno za proučavanje dinastije Tang.

Arheolozi su u Kini pronašli grobnicu političarke iz 7. veka koja se smatra jednom od najpoznatijih i najmoćnijih žena kineske istorije.

Šanguan Van Er (664-710) bila je kineska plemkinja i velikodostojnica u službi dinastije Tang i osoba od najvećeg poverenja prve kineske carice Vu Zetijan, zbog čega je istoričari često opisuju kao njenu „premijerku“.

Bila je jedna od supruga caričinog sina, ali je istovremeno imala ljubavnu vezu i sa njenim ljubavnikom i nećakom.

U seriji ubistava, pučeva i afera koje su kasnije potresle dinastiju Tang stradala je i Šanguan Van Er. Uprkos tome što je bila na suparničkoj strani, sahranjena je sa svim počastima, a s obzirom da je bila poznata i kao nadarena pesnikinja, novi vladar je dao da se njena poezija objavi u 20 tomova.

Kako prenosi agencija AFP, grobnica, koja sadrži nekoliko keramičkih konja, pronađena je u blizini aerodroma u Sijanjangu, u severnoj provinciji Šanksi, a identifikovana je na osnovu natpisa.

„Otkriće grobnice sa epitafom je od velike važnosti za proučavanje dinastije Tang“, piše list Čajna dejli, citirajući istoričara Dua Venjua, specijalistu za taj period kineske istorije.

„Grobnica je prilično oštećena što upućuje na veliko i organizovano, a moguće i zvanično uništavanje“, ističe jedan od istraživača, dodajući da tokom iskopavanja nisu pronađeni nikakvi predmeti od zlata ili srebra, kao ni komletne kosti.

Izvor: RTS

Slični članci